Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uzdravených v kraji přibývá, skončily nákupní hodiny pro starší a pokročilé

26. 05. 2020 | 10:11

Počet nakažených covidem-19 v Libereckém kraji se nemění, uzdravených ale přibývá. Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), zatím testy v kraji odhalily 200 nemocných, 186 se jich vyléčilo, což je 93 procent. Čtyři lidé zatím komplikacím spojeným s koronavirem podlehli, šlo o seniory, kteří měli jiná závažná onemocnění.

nakupovaní1
ilustrační foto

V zemi pokračuje rozvolňování koronavirových opatření. Po deseti týdnech se tak znovu otevírá i Oblastní galerie v Liberci se třemi novými a třemi prodlouženými výstavami. Dovnitř však najednou pustí jen sto lidí. Otevřeno má ode dneška také třeba Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Kapacita je omezená na 50 lidí, do konce května ale v muzeu nevybírají vstupné. Uzavřené naopak zůstává Severočeské muzeum v Liberci, kde pokračuje náročná rekonstrukce. Hotová má být až na podzim.

První pozitivní případ onemocnění novým koronavirem v Libereckém kraji potvrdily testy 10. března. Hygienici zatím nechali v kraji otestovat 8784 lidí. Karanténu nařídili 57 lidem, další jsou v karanténě z rozhodnutí praktických lékařů. Na 100.000 obyvatel připadá v Libereckém kraji přes 45 potvrzených případů nemoci, nejvíc pozitivních testů mají na Jablonecku, nejlépe je na tom Českolipsko.

Od úterý přestalo v Česku platit omezení, podle kterého mohou do větších obchodů s potravinami, hygienickým zbožím, kosmetikou a drogerií v době mezi 08:00 a 10:00 jen osoby starší 65 let.

Dnes se také uvolnil režim na hranicích Česka, omezený dříve kvůli šíření koronaviru, a otevřela se další letiště pro mezinárodní lety. Kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem budou ode dneška pouze namátkové a otevřou se všechny silniční a železniční přechody mezi Českou republikou a těmito zeměmi.

čtk