Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jizerských horách ochránci vybudují 60 přehrážek a vysadí přes 14 tisíc dřevin. Evropské dotační kohouty se roztočily

15. 11. 2019 | 14:11

V Jizerských horách začaly práce na evropském projektu, jehož cílem je vrátit do oblasti Jizerské smrčiny původní dřeviny a pomoci se zadržováním vody v rašeliništích. Do tří let ochránci přírody vysadí 14.100 dřevin a vybudují 60 přehrážek.

JizerkyVítězslav Hudský-V říši elfů
archivní foto

V tiskové zprávě o tom dnes informoval Ondřej Petrovský z Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která na projektu spolupracuje s Jizersko-ještědským horským spolkem (JJHS).

Na projekt se podařilo získat z evropského fondu přes dva miliony korun. "Na podzim jsme vyřezali na více jak dvou a půl hektarech takzvané náhradní dřeviny a vysadili jsme více jak 4300 sazenic geneticky původních stromků. Zároveň jsme všechny museli ochránit před přemnoženou zvěří, ať už výstavbou 640 metrů oplocenek nebo nátěrem repelenty," uvedl Leoš Vašina z JJHS. Podle něj také vybudovali prvních 20 dřevěných přehrážek v melioračních příkopech.

Jizerské smrčiny patří mezi evropsky významné lokality v centrální části náhorní plošiny Jizerských hor. "Současný nepříznivý stav je výsledkem dlouhého období pěstování stejnověkých monokulturních lesních porostů, které podlehly v minulém období kalamitě," uvedl Petrovský. V rámci projektu se sází smrk ztepilý, jedle a listnaté dřeviny. Nadace se spolkem není jediná, kdo se obnovou lesa v tomto území zabývá. Například státní podnik Lesy ČR loni získal dotaci 1,6 milionu korun k vysazení 22.000 převážně listnatých stromů.

První není ani projekt spojený se zadržováním vody v krajině. "Se záchranou rašelinišť v Jizerských horách jsme začali již před více jak deseti lety a za tu dobu jsme vybudovali stovky dřevěných přehrážek, které dokáží zachytit vodu v místech, kam přirozeně patří. Obdobné projekty se nám povedly například v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizerky nebo na Klugeho louce," uvedl Vašina. Rašeliniště mají podle ochránců přírody v krajině nezastupitelnou roli jako zásobárna vody. V deštivých obdobích dokážou zadržovat obrovské množství vody, a v obdobích sucha se tak stávají významným zdrojem vláhy.

čtk