Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V jubilejním 20. ročníku se o titul Stavba roku Libereckého kraje uchází 26 staveb a deset projektů

20. 03. 2024 | 10:33

V jubilejním 20. ročníku se o titul Stavba roku Libereckého kraje uchází 26 staveb, o čtyři víc než loni, a deset studentských projektů, před rokem jich porota posuzovala ještě o dva víc. Veřejnost může pro svého favorita hlasovat do konce dubna na webu stavbaroku.lk, ČTK o tom informoval mluvčí kraje Jan Mikulička. Od roku 2019 nese soutěž jméno autora hotelu a vysílače Ještěd, architekta Karla Hubáčka, od jehož narození v únoru uplynulo sto let.

česká lípa divadlolipa1
Jiráskovo divadlo v České Lípě, foto: Artur Irma

"Mezi adepty na cenu jsou kromě jiných novostavby i rekonstrukce jizerských chalup, rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě nebo nové centrum nukleární medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec," doplnil Mikulička. Liberecký kraj přihlásil do soutěže i nový parkovací dům u svého sídla včetně revitalizace okolí nebo nové domy pro postižené v Nové Vsi u Chrastavy, krajské město přihlásilo nové domy se sociálními byty Na Žižkově, Česká Lípa lávku z Kopečku na Svárov nebo nový azylový dům pro rodiče s dětmi.

Sociální byty v Liberci, foto: Artur Irma"Smyslem soutěže je vyzdvihnout úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné žáky, studenty, projektanty, architekty, talenty v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého Libereckého kraje," řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Loni porota posuzovala 22 staveb a 12 studentských projektů. Odborníky nejvíc zaujala rekonstrukce paláce Liebieg v Liberci, kde vzniklo komunitní centrum, u veřejnosti bodovala rekonstrukce bývalé továrny na Automoto museum v Lučanech nad Nisou.

Parkovací dům v Liberci, foto: LKSoutěž o stavbu roku Libereckého kraje má tradici od roku 2004. V posledních čtyřech ročnících získaly hlavní cenu vždy projekty, které vznikly revitalizací brownfieldů. V roce 2020 zvítězilo nové sídlo sklářské společnosti Lasvit v Novém Boru na Českolipsku, porota ocenila zajímavé spojení dvou historických domů z konce 18. století s moderními přístavbami. O rok později vyhrála liberecká pražírna s kavárnou DOK Nordbeans, která oživila část zanedbaného nádražního skladiště. Předloni porota ocenila vratislavické komunitní centrum IGI, které vzniklo přestavbou a dostavbou bývalé fary.

čtk