Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kauze veřejných zakázek v dopravě stíhá policie na Liberecku už 17 lidí a čtrnáct firem

17. 01. 2020 | 6:00

AKTUALIZOVÁNO: V případu veřejných zakázek v dopravě v Libereckém kraji padla další obvinění. V korupční kauze, která je spojena s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a dopravní společností BusLine policie obvinila dalších sedm lidí. Celkově tak už v případu stíhá 17 lidí a 14 firem, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Vyšetřování tím ale ještě nekončí.

busline13www-autobuscz3 menší
Foto: zdroj: www.autobus.cz

Podle České televize padla další obvinění na základě odposlechů a výpisů z bankovních účtů. Podle státního zástupce jde o jednu z nejrozsáhlejších korupčních kauz vůbec, úplatky přesáhly 18,5 milionu korun. Obviněným hrozí až desetileté tresty, a to hlavně za přijetí úplatků, úplatkářství a také za poškozování finančních zájmů Evropské unie. Všichni jsou zatím vyšetřováni na svobodě. Devět z nich pracovalo nebo stále ještě pracuje v libereckém dopravním podniku, uvedla Česká televize.

V souvislosti s případem zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v dubnu 2018 na Krajském úřadu v Liberci, v ČSAD Liberec a poradenské firmě Nexia, o pár dní později také v libereckém dopravním podniku, firmě BusLine a u jednoho z dalších dodavatelů. Zajímali se o materiály související se zajištěním dopravní obslužnosti, ale také o zakázku na rekonstrukci tramvajové trati v Liberci nebo na nákup autobusů na zemní plyn.

Policie tehdy obvinila devět lidí. Ve třech případech navrhoval státní zástupce vazbu, soud mu ale nevyhověl. Mezi obviněnými je dnes už bývalý ředitel libereckého dopravního podniku Luboš Wejnar, předseda představenstva Pavel Šulc, ale také Jiří Vařil, kterému podle policie fakticky patří firmy skupiny BusLine. Desáté obvinění padlo na konci roku 2018 a teď policisté okruh stíhaných ještě rozšířili.

Podle vyšetřovatelů firma BusLine a další společnosti dostávaly stamilionové zakázky mimo jiné díky tomu, že si Jiří Vařil zavazoval komunální a krajské politiky, ovládal i zaměstnance libereckého dopravního podniku, advokáty nebo auditory. Podle policistů šlo o propracovaný korupční systém.

čtk