Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji jsou opět na třetím povodňovém stupni Jizera a Smědá. Toky by měly kulminovat večer

15. 09. 2024 | 12:26

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji jsou opět na třetím povodňovém stupni Smědá ve Frýdlantském výběžku na Liberecku a Jizera na Semilsku. Dopoledne začalo znovu silně pršet. Toky by měly kulminovat večer a zatím to nevypadá, že by měly způsobit větší škody. Novináře dnes o tom informoval hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

povodenPuta
Foto z FB Liberecký kraj, fotogalerie archiv+FB Město Turnov a Město Semily

"Co se týká prognózy na dnešní den, tak to vypadá tak, že by měla vážně zlobit jenom Smědá po celém toku," řekl hejtman.

Očekává, že Smědá bude kulminovat večer ve Višňové - Předláncích zhruba na stejné hladině jako v sobotu. "Nicméně to je stav, ve kterém nebudou zaplaveny jiné nemovitosti, než byly zaplaveny včera (v sobotu). A lidé, kteří chtěli být evakuováni, už evakuováni byli," dodal hejtman.

V sobotu byla Višňová od okolního světa odříznutá od rána do večera. Rozvodněná Smědá se dostala do tří domů a z jednoho hasiči evakuovali dva lidi. Řeka v Předláncích kulminovala v sobotu v 11:00 na 280 centimetrech. Extrémní povodeň, padesátiletá voda nastává při 336 centimetrech.

Foto z Višňové Artur Irma

Dnes v 10:30 bylo v Předláncích v korytě řeky 151 centimetrů vody, což je pod prvním povodňovým stupněm. Trvá ale pět hodin, než tam doteče voda z Jizerských hor. Smědá je na třetím stupni na prvních měřicích stanicích v Bílém Potoce, Hejnicích a Frýdlantu.

V dalších částech kraje podle hejtmana očekávají, že třetí povodňový stupeň bude jen na Jizeře v Jablonci nad Jizerou. "Zase je to situace, kterou mají místní pod kontrolou. A vlastně je to stejná situace, jako tam byla včera (v sobotu)," uvedl Půta. V 10:30 byla Jizera v Jablonečku ve výši výši 263 centimetrů, sobotním maximem bylo 326 centimetrů.

Třetího stupně naopak zřejmě nedosáhne Lužická Nisa, jak naznačovala původní prognóza. "Na Lužické Nise by měly být dosaženy pouze první stupně povodňové aktivity, což jsou stavy, které Lužická Nisa běžně zvládá několikrát za rok, takže tam neočekáváme žádné velké potíže," řekl hejtman.

Foto Artur Irma

Držet toky v korytech se daří v kraji i proto, že přehrady jsou zatím schopné pojmout více vody, než vypouštějí. Naplněnost mají mezi 60 až 90 procenty. To se netýká Smědé, na níž přehrada není. "Tam žádný zásobní prostor nemáme. Takže to, co naprší na horním toku, tak Smědou odteče,“ dodal hejtman.

čtk