Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci na republikovém šampionátu budou hasiči soutěžit ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

112
31. 08. 2023 | 15:30

Dobrovolní hasiči budou v sobotu při republikovém šampionátu v Liberci soutěžit ve vyprošťování lidí z havarovaných aut. Při skutečných zásazích sice žádný časový limit nemají, při soutěži to ale budou muset zvládnout za 20 minut. Jedna skupina rozhodčích bude hodnotit poskytovanou předlékařskou první pomoc, druhá taktiku při vyprošťování a třetí techniku práce s nástroji, řekl dnes ČTK krajský ředitel Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji Jan Hadrbolec.

vyprost2
Foto: HZS ČR/Protext, fotogalerie: HZS LK + archiv

Časový limit pro soutěž je pode něj nastavený kvůli hodnocení. "Samozřejmě i v případě reálných zásahů se snažíme dostat toho člověka z auta co nejrychleji. Nicméně ono nejrychleji neznamená dostat ho nejrychleji ven, ale poskytnout mu nejrychleji pomoc," řekl Hadrbolec. Zatímco při skutečných zásazích u vážných dopravních nehod hasiči postup konzultují se zdravotníky, při soutěži jsou jednotlivé týmy odkázané jen na sebe. Pod tlak je navíc dostává, že od 15. minuty po zahájení vyprošťování se začne stav zraněného figuranta zhoršovat.

Pro úspěch v soutěži je důležité i to, jaký postup jednotlivé týmy zvolí. Podle Hadrbolce i díky tomu mohou zjistit, v čem by v reálných situacích postupovaly špatně. "Soutěž je příležitost něco se i naučit," řekl. I v postupu při vyprošťování podle něj nastal za poslední desetiletí výrazný posun s ohledem na to, že automobilky zavádějí bezpečnostní prvky pro zvýšení ochrany posádky při nehodách. "Obecně dnes vozidla jsou velmi tuhá, tvrdá. Rozstříhat kodiaka nebo bavoráka či mercedes je daleko tvrdší a těžší než kdysi rozstříhat například felicii," řekl Hadrbolec.

S tím, jak postupovat, podle něj hasičům pomáhají i samotné automobilky. "Jak profesionální, tak dobrovolní hasiči se pravidelně během roku setkávají s různými výrobci vozidel. Seznamujeme se s konstrukcemi vozidel a učíme se volit ty nejvhodnější postupy. Jednotliví výrobci také pro hasiče poskytují takzvané bezpečnostní karty, ve kterých lze nalézt, kde je umístěna autobaterie, kde jsou jednotlivé prvky a do kterých není například vhodné střihnout hydraulickými nůžkami," dodal krajský ředitel hasičů. Změny pro hasiče podle něj přináší i zavádění elektromobilů, i proto bude součástí víkendového mistrovství v Liberci odborná konference zaměřená na tento typ vozů.

Za rok mají hasiči v celé zemi podle Hadrbolce zhruba 1700 zásahů spojených s vyproštěním lidí při nehodách, v Libereckém kraji je takových výjezdů kolem 100 ročně. U takových nehod zasahují nejen profesionální, ale právě i dobrovolní hasiči. Proto je podle Hadrbolce nutné podporovat i jejich výcvik. "Dobrovolní hasiči jsou významnou součástí celého systému jednotek požární ochrany, a tudíž my chceme a máme zájem o to, aby oni zdokonalovali své dovednosti, znalosti, rozšiřovali si svoji odbornou přípravu a byli připraveni i na ty nejtěžší zásahy u dopravních nehod," dodal. V kraji je podle něj vedle profesionálů 32 dobrovolných jednotek předurčených pro zásahy u dopravních nehod.

čtk