Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se Den architektury ponoří do historie tramvajové dopravy, jejích původních tras a historických vozů

23. 09. 2021 | 5:43

Festival Den architektury zve již od 1. do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí v osmi desítkách měst po celé republice i na Slovensku. Liberecký kraj je rovněž bohatě zastoupen. Akce nabízí výpravy za architekturou známou i neznámou, pěšky, na kole, vlakem či lodí, a to s odborným výkladem.

tramHistordopravnipodnik6
archivní foto

Zaměří se jak na architekturu současnou, tak architekturu 20. století. Na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Během festivalu se také pod názvem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov.

Den architektury nabídne i četné pohledy na minulost a současnost Libereckého kraje a jeho architektury, urbanistických celků i dopravních sítí. Připomene historii libereckých tramvajových tratí, které dotvářely kolorit města, i nerealizované projekty dopravního inženýrství. Na kole se projede údolím Smědé kolem zaniklých mlýnů a továren, v Kamenickém Šenově a Bedřichově půjde cestami jizerských sklářů, vyrazí po stopách lomnických hospůdek i zaniklých obcích kolem Ralska. Program je k dispozici na www.denarchitektury.cz.

V Liberci se Den architektury ponoří do historie tramvajové dopravy, jejích původních tras a historických vozů tvořících kolorit starého Liberce. Připomene historii místního motorismu, zaměří se na dochované stavby spojené s městským provozem a připomene i nerealizované projekty, dopravní inženýrství z dob před uplatněním prvních automobilů, tzv. Hitlerovu dálnici či rozsáhlé průtahy s tunely pod městem.

Patnáctikilometrová cyklovyjížďka z Frýdlantu povede údolím řeky Smědé kolem renesančních mlýnů, hamrů a kováren, i továren, dělnických domů a továrnických vil z 19. století, aby skončila v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce.  V Lomnici nad Popelkou proběhne vernisáž výstavy Po stopách hospůdek na Lomnicku, na kterou tematicky naváže komentovaná prohlídka města i Řemeslného pivovaru Lomnice nad Popelkou. V zaniklé sklářské osadě Kristiánov u Bedřichova si zájemci připomenou význam lesních skláren v Jizerských horách. Zaniklé obce a pohnuté osudy oblasti kolem Ralska připomene vyjížďka osobními auty od Muzea vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově. V Turnově se fandové architektury vydají po židovské čtvrti, vymezené ulicemi Palackého, Trávnice a Krajířova.

„Naším cílem je propagace architektury a představování konkrétních staveb či jejich autorů v širších souvislostech. V letošním roce poukazujeme na propojování měst a obcí, nejen s ohledem na dopravní propojení, ale i na pěší cesty mezi obcemi, stezky krajinou a podobně,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová. Festivalový program pravidelně představuje významné osobnosti světa architektury. V říjnu po celé republice připomene například zakladatele moderní architektury u nás – architekta Jana Kotěru, od jehož narození letos uplyne 150 let.

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Program je k dispozici na www.filmarchitektura.cz  

Spolek Kruh, zakladatel festivalu Den architektury, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

TZ