Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji bude za dva roky MS v orientačním běhu, do České republiky se vrátí po 13 letech

07. 11. 2019 | 11:01

V Libereckém kraji se bude za necelé dva roky konat mistrovství světa v orientačním běhu, které se do České republiky vrátí po 13 letech. Závodit se bude v Jizerských horách a u Máchova jezera v lesích Kokořínska. Přípravy začaly už nyní, pracuje se například na zajištění ubytování pro účastníky a diváky nebo na tvorbě map. Novinářům to dnes řekl předseda organizačního výboru Jan Picek.

běh orientační foto 2
Foto: LK

"Mapové práce jsou z jedné třetiny hotové. Mapy pro orientační běh je něco unikátního, co není v jiném sportu a co zbude na věky věků," uvedl Picek. Mapy budou po šampionátu moci využít třeba oddíly nebo reprezentace v rámci tréninku. "Je to něco, jako kdyby se tady postavilo hřiště, tak to bude pak také využité," dodal.

Světový šampionát se v České republice bude konat počtvrté v historii, v Libereckém kraji byl už v roce 1972 ve Starých Splavech u Máchova jezera. Částečně se do těchto míst vrátí od 4. do 9. července 2021. Podle Picka byly pro mistrovství vybrány jedny z nejkrásnějších terénů, které v zemi jsou. "Kokořínsko to jsou pískovcové skály, něco unikátního, co třeba skandinávské země nemají," uvedl Picek. Druhým typem terénu budou kopce představované Jizerskými horami. "I tento typ terénu jsme chtěli účastníkům nabídnout," dodal.Foto: LKPořadatelé chtějí minimalizovat dopad závodů na životní prostředí. Hodlají omezit množství tištěných materiálů, k dispozici budou vratné kelímky, třídit se bude odpad a organizátoři se zapojí i do sběru odpadků v lesích nebo výsadby stromů. Rozpočet šampionátu by měl být mezi 20 až 25 miliony korun. Podílet by se na něm měli stát, kraj, města i sponzoři. Hejtman Martin Půta (SLK) předpokládá, že Liberecký kraj by mohl mistrovství podpořit částkou do dvou milionů korun. "V roce 2021 by to měla být asi největší sportovní akce v kraji," řekl hejtman.

Mistrovství světa v orientačním běhu v lesních disciplínách se koná ve dvouletém intervalu, letos bylo v norském Östfoldu. Za dva roky by v elitních kategoriích mělo závodit zhruba 200 až 300 orientačních běžců. Organizátoři plánují v rámci doprovodného programu i závody pro veřejnost. Určené budou až pro 5000 zájemců.

čtk