Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji bylo dnes kvůli stávce uzavřených 38 škol, rodiče nadšení nebyli, byť důvody umějí pochopit

06. 11. 2019 | 14:44

V Libereckém kraji se dnes do stávky školských odborů kvůli platům zapojilo nějakou formou 136 škol z bezmála 500 mateřských, základních a středních škol, které v kraji jsou. Uzavřených jich bylo 38, dalších 98 škol provoz omezilo nebo se zapojila jen menší část pedagogů. Vyplývá to z informací z republikového sekretariátu školských odborů.

dětiSkolaMMLZápisy
ilustrační foto MML

Z 57 škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem se ke stávce připojilo minimum. "Osm z nich se do stávky zapojilo - tři školy byly zcela uzavřené, na pěti částečně omezili výuku nebo se ke stávce přihlásili jinou formou. Ostatní se nezapojili vůbec," řekl ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Se stávkou, kterou odbory vyhlásily kvůli nespokojenosti s tím, že se platový tarif nezvýší o deset, ale jen o osm procent, Tulpa vnitřně nesouhlasí. "Jako bývalý ředitel vím, že je občas dobré aktivnější kolegy a kolegyně odměnit za jejich práci, než plošně přidat všem," dodal hejtmanův náměstek.

Zcela uzavřené tak dnes z krajských škol zůstaly jen dvě střední školy v Turnově a umělecká průmyslovka v Jablonci. Nezvyklý klid byl ale ráno například také v areálu jedné z největších základních škol v Liberci, ZŠ Ještědská. Přišli jen učitelé, kteří se rozhodli přidat ke stávce kvůli platům. To ale podle nich není jediný důvod. "Stávkujeme především za kvalitnější školství pro vaše děti a důvodem stávky je neplnění slibů politiky," zdůvodňují učitelé ze ZŠ Ještědská, proč se rozhodli tímto způsobem ke stávce připojit. Škola má 670 žáků.

Rodiče byli dopředu informovaní, ke škole ráno nepřišlo jediné dítě. "Řešili jsme to jen u prostřední dcery, kdy jsme se dozvěděli v pondělí odpoledne, že škola nebude fungovat. A nejenom škola, ani družina, ani kroužky a že všem dětem zrušili obědy na ten den. Vzhledem k tomu, že už je v sedmé třídě, tak to není takový problém, jako by to bylo u nejmladšího syna, který je v první třídě, takže zůstane sama doma," řekla ČTK matka jedné ze žákyň této školy. Její syn chodí do jiné školy, která nestávkuje.

Učitelé na některých školách v celé zemi dnes protestují, protože jsou nespokojeni s výsledky vyjednávání o růstu svých platů. V Liberci se aktivně do stávky přidalo šest z 21 základních škol, z toho ve třech dnes nefunguje ani družina. Rodiče dětí ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová se to dozvěděli teprve v úterý. "To se mi zdá docela pozdě," řekl dnes ČTK čtyřiačtyřicetiletý otec dvou dcer, které chodí na ZŠ Jabloňová. Nepřál si být jmenován, na učitele je naštvaný. "Rozumím jejich důvodům ke stávce, ale brát si děti a rodiče jako rukojmí je hodně špatné," uvedl. "Navíc základní umělecká škola u nás funguje normálně, takže například děti, které mají odpoledne nástroj nebo orchestr, musí povinně do školy jít, jinak by měly neomluvenou absenci," řekl.

Jeho dcery chodí do druhé a páté třídy, babičky při jejich hlídání využít nemohl, protože bydlí 150 kilometrů daleko od Liberce, a sám si volno vzít nemůže. "Dělám v malé soukromé firmě, která mi ho nedá. Děti budou muset být doma samy a budu je jezdit kontrolovat, zda jsou v pohodě," dodal. V Liberci do základních škol chodí víc než 9000 dětí, z toho přes 2500 do šesti škol, které se do dnešní stávky zapojily.

čtk