Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji napadlo až 20 cm sněhu, problémů se ale příliš nevyskytlo. Kde musíte mít zimní pneu?

13. 11. 2019 | 16:00

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji napadlo od úterý místy až 20 centimetrů těžkého mokrého sněhu. Vydatně sněžilo hlavně v horách. Žádné velké problémy na silnicích ale hlášené nebyly. Nehod nebylo mnoho a většinou se obešly bez vážnějších zranění.

zimni udrzba silnicelk
archivní foto

Nejvážnější byla zřejmě odpolední nehoda v Horní Libchavě na Českolipsku, kde osobní auto porazilo dítě. Se středně těžkým zraněním ho sanitka odvezla do nemocnice v Motole, vrtulník nemohl kvůli počasí vzlétnout, řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

V kraji se dál místy objevují slabé sněhové přeháňky, v nižších polohách prší. Silničáři doporučují opatrnost. Zvlášť v Jizerských horách a Krkonoších to může klouzat. "Hlavní tahy i v horských oblastech jsou ale většinou jen holé a mokré, i když místy mohou být zbytky rozbředlého sněhu," řekl ČTK Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která se stará o údržbu krajských silnic a také o 40 procent silnic první třídy v kraji.

Silničáři uzavřeli dopoledne kvůli sněhu silnici 290 kolem přehradní nádrže Souš v Jizerských horách. Spojnice z Desné na Smědavu zůstane podle předběžných informací uzavřená do pátečního poledne. "V dalších dnech se čeká oteplení," řekl Šén. Opatrní by podle něj měli být řidiči kamionů mířící pod silnici 10 přes Kořenov a Harrachov do Polska. K cestě do Polska doporučuje alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou.

Se sněhem musí motoristé počítat hlavně na horských silnicích nižších tříd. Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, silničáři solí jen zhruba 825 kilometrů, což je asi 40 procent krajských silnic. Velká část silnic je v chráněných oblastech, kde se používá písek či drť nebo se jen prohrnují pluhem. Zcela bez údržby zůstává letos 61 kilometrů silnic. "Opatrnost je na místě, zvlášť proto, že někteří řidiči ještě stále nemají přezuto," doplnil Šén. Na 17 úsecích v kraji je ale zimní výbava povinná.

V Libereckém kraji se dnes během dne teploty pohybovaly od nuly do čtyř stupňů Celsia. Obloha byla zatažená a na většině území se objevovaly dešťové přeháňky, případně pršelo se sněhem, v horách sněžilo. Srážky mají postupně ustávat a k ránu se vyjasní. "Ve čtvrtek tak hrozí, že mohou mokré silnice ráno namrzat," dodal Šén.

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji

silnice začátek úseku konec úseku okres
II/294 Rokytnice nad Jizerou Vítkovice Semilsko
II/286 Vítkovice Horní Mísečky Semilsko
III/28620 Jestřabí v Krkonoších Rezek Semilsko
III/28624,28626 Dolní Štěpanice Benecko-Mrklov Semilsko
III/0143 Buřany Františkov Semilsko
III/0144 Bratrouchov Bratrouchov Semilsko
III/0146 Stromkovice Stromkovice Semilsko
III/29056 Paseky nad Jizerou Paseky nad Jizerou Semilsko
III/28623 Poniklá Poniklá Semilsko
III/28621 Víchovská Lhota Víchovská Lhota Semilsko
III/28620 Hrabačov Křižlice Semilsko
III/29018 Dolní Kořenov Horní Polubný Jablonecko
III/29019 Kořenov Jizerka Jablonecko
III/29022 Josefův Důl Hrabětice Jablonecko
II/290 Bílý Potok Smědava Liberecko
II/290 Desná Desná Jablonecko
III/2904 Mníšek Raspenava Liberecko

zdroj: Liberecký kraj

čtk