Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji opět sněží, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Na hlavních tazích je vrstva rozbředlého sněhu

15. 01. 2021 | 7:18

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji dnes opět sněžilo, ale výrazně méně než v minulých dnech. Přes den připadlo do tří centimetrů sněhu, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti. Slabá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu mohou být po přeháňkách i na hlavních tazích.

silnice snih5
Foto: Artur Irma

"Přes den se střídají sněhové srážky a na chvíli se to tak může zhoršit, ale sjízdnost je stále zachovaná," uvedl Bark. Při sněžení měli řidiči některých kamionů problém vyjet kopce. "Bylo to ale krátkodobé, když přišla třeba na tři čtvrtě hodiny přeháňka a padalo poměrně intenzivně, což ani podle předpovědí být nemělo. Každopádně pak během půl hodiny, když začala účinkovat sůl, tak to bylo opět sjízdné a většinou se kamiony rozjely samy," dodal Bark. Pozor by si měli dát motoristé na silnicích nižších tříd a v horách, kde je ujetá vrstva sněhu.

V Libereckém kraji napadlo v posledních dnech až 60 centimetrů sněhu. Třeba v Jablonci nad Nisou už kvůli tomu ve čtvrtek vypnuli parkovací automaty. "Dokud se nepodaří sníh z parkovišť uklidit, bude parkování zdarma," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Ve městě už také začali shazovat sníh ze střech, kde zatěžoval budovy a ohrožoval chodce. "Začali jsme se školskými budovami třeba s tělocvičnou základní školy na Šumavě, shazovali jsme sníh i ze školky v ulici Československé armády a dnes i z budovy průmyslové školy na Horním náměstí," doplnila. Sníh dnes shazovali i z budov magistrátu nebo městské policie.

Kvůli sněhu zůstává v Libereckém kraji pro nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Motoristé musí po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky. Naopak průjezdná zůstává navzdory sněhovým přeháňkám mezinárodní silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, která byla od úterý do čtvrtečních 14:00 uzavřená pro kamiony nad 3,5 tuny. "Dnes se ji daří udržet ve sjízdném stavu, žádné problémy tam hlášené nejsou," řekl Bark.

Teploty v Libereckém kraji se dnes pohybovaly pod bodem mrazu. Meteorologové očekávají, že sněhové přeháňky budou v kraji přes noc i v sobotu.

čtk