Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji se čeká na sedm výsledků testů na koronavirus, lidé z okolí testovaných mají zůstat doma

08. 03. 2020 | 15:04

V Libereckém kraji hygienici čekají na sedm výsledků testů na nový typ koronaviru. Negativní výsledek mělo 22 vzorků odebraných od lidí v kraji. V karanténě je osm lidí. Další čekají, jak dopadnou výsledky. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

laboratořILustr
ilustrační foto

"Doporučili jsme lidem z okolí testovaných, aby zůstali doma. Pokud výsledky budou negativní, vrátí se k běžnému životu. V opačném případě odebereme vzorky i od nich," uvedla Balašová.

Poslední vzorky odebrali zdravotníci od lidí, kteří jsou zhruba týden po návratu z cesty do zahraničí. Inkubační doba nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, bývá podle zkušenosti hygieniků minimálně týden.

V Libereckém kraji mají nyní děti jarní prázdniny. Podle Balašové zatím hygienici nezaznamenali větší počet telefonátů od lidí, kteří jsou na dovolené v místech Itálie, na něž italská vláda kvůli šíření nového typu koronaviru uvalila karanténu.

V Česku je zatím 28 potvrzených případů nákazy. Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny.

čtk