Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji se mohou zájemci stát včelařem na zkoušku

28. 06. 2019 | 18:22

V Libereckém kraji se mohou stát zájemci včelařem "na zkoušku". Farma Smržov nedaleko Českého Dubu na Liberecku nabízí kurzy pod vedením zkušeného včelaře. Projekt, v němž si lidé mají možnost vyzkoušet, co včelařství vlastně obnáší, získal podporu Libereckého kraje z programu Řemeslná a zážitková turistika. ČTK o tom dnes informovala krajská radní pro cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

včelaři
ilustrační foto

"Lidé se čím dál víc vracejí k přírodě a snaží se poznat její tajemství a zákonitosti. Svět včel má svou přesnou hierarchii a řád. A to, že máme med ve skleničce na stole u snídaně, rozhodně není bez práce a samozřejmé. Myslím, že pro řadu lidí bude překvapivé, co všechno té skleničce na stole předchází," řekla k projektu Vinklátová.

Včelí farma Smržov připravila pro zájemce několik ukázkových úlů, kde se lze seznámit s ošetřováním včelstev. Pod vedením zkušeného včelaře si zájemci zkusí běžné včelařské činnosti jako je vybírání medných plástů z medníků, jejich ometání — odvoz do medárny, odvíčkování, vytáčení medu a jeho čištění včetně stáčení do sklenic. I když každý účastník dostane ochranné pomůcky, jako jsou kukla a rukavice, účast alergikům se příliš nedoporučuje.

Ilustrační foto

Budoucí nebo začínající včelař absolvuje své první včelařské krůčky ve včelařském provozu společně s místním včelmistrem. "Od zájemce se očekává alespoň jednou za měsíc aktivní účast při ošetřování včel a ostatních pracích během včelařského roku," řekl k projektu Tomáš Moravec ze včelí farmy ve Smržově. Od svého patrona se adept včelařství dozví vše potřebné pro chov včel a může se pak rozhodnou, zda se chce včelařství skutečně věnovat. V takovém případě si může pronajmout dva úly a projít s nimi včelařským rokem. Odměnou mu pak bude vlastní med.

čtk