Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji vyhlásili meteorologové smogovou situaci

26. 06. 2019 | 19:23

V Libereckém kraji vyhlásili vpodvečer meteorologové smogovou situaci. Důvodem je vysoká koncentrace přízemního ozonu v ovzduší. Zejména děti a starší lidé by se měli vyhýbat zvýšené fyzické zátěži, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Už odpoledne vyhlásili meteorologové smogovou situaci kvůli přízemnímu ozonu v sousedním Ústeckém kraji a později také ve středních Čechách.

Podle meteorologů byla na měřicí stanici Souš v Jizerských horách překročena prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové očekávají pokles koncentrací až s přechodem studené fronty a nočním ochlazením. Těsně pod prahovou hodnotou byly dnes odpoledne koncentrace přízemního ozonu i na stanicích v Liberci a Frýdlantu, tam už ale klesají.

"Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti," uvedl ČHMÚ.

Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

čtk