Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci přivezou lékárenské zboží až do domu. S novou službou do hodiny a za 29 Kč

21. 05. 2023 | 16:36

V Liberci a okolí zahájila provoz lékárna v mobilu Kuc Kuc, zajišťující expresní dodávky léků, léčebných prostředků a jiného farmaceutického zboží. V krajském městě doručí kurýr léky až do domu obvykle do šedesáti minut, v dalších městech a obcích regionu nejpozději do druhého dne. Při spuštění služby navíc za bezkonkurenční cenu dopravy, pouhých 29 Kč.

lékárna
ilustrační foto

Novou službu ocení zvlášť obyvatelé žijící v obcích, v nichž chybí kamenná lékárna. Podle oficiálních údajů počet lékáren dlouhodobě klesá, přičemž právě v Libereckém kraji a okrese Liberec jich bylo – s výjimkou Moravskoslezského kraje – zrušeno nejvíce. Rostoucí ceny nájmů, energií a inflace tento trend ještě prohloubily.

Mobilní aplikace Kuc Kuc pro expresní dodávky léků, léčebných prostředků a dalšího farmaceutického zboží zahájila po Praze a Brně provoz nově v Liberci a okolí. V krajském městě zajistí dodání objednaného zboží až do domu obvykle do šedesáti minut, v dalších městech a obcích regionu nejpozději do druhého dne. Cena dopravy při spuštění služby je přitom pouhých 29 Kč! „V Praze, kde jsme službu spustili před půldruhým měsícem, dosahuje průměrná doba dodání 42 minut a v Brně dokonce pouze 36 minut,“ uvedl ředitel produktu Pavel Röder. „S podobnými čísly počítáme také v Liberci, protože na rychlost doručení a výhodnou cenu dopravy klademe největší důraz.“

Mobilní aplikaci Kuc Kuc zvlášť ocení obyvatelé Liberecka, kteří žijí v obcích bez kamenných lékáren. Podle údajů České lékárnické komory totiž počet lékáren dlouhodobě klesá, přičemž nejvíce jich bylo v letech 2016–2021 zrušeno v Moravskoslezském (26), právě v Libereckém (11), Olomouckém (11) a Ústeckém (11) kraji. Nejvíce lékáren ubylo v tomto období v okresech Ostrava-město (14), Karviná (8), Olomouc (7) a znovu Liberec (6). Rostoucí ceny energií, nájmů a inflace tento trend v roce 2022 ještě prohloubily. „Dostupnost léků, léčebných prostředků a dalšího farmaceutického zboží je další z našich priorit,“ doplnil Pavel Röder. „Vždyť v současnosti žije v obcích bez vlastní lékárny 2,8 miliónů obyvatel, tedy více než čtvrtina populace České republiky.“ S lékárnou v mobilu Kuc Kuc již nebudou muset pro farmaceutické zboží autem, vlakem nebo autobusem do nejbližšího města, ale kurýr jim ho nejpozději následující den doručí do místa bydliště.
 
Lékárna v mobilu Kuc Kuc nabídne uživatelům nejen rychlé, levné a komfortní doručení léků a jiných farmaceutických produktů až do domu, ale i další výhody. Pokud v ní sobě a rodinným příslušníkům založí osobní profily, budou moci v blízké době sledovat přes mobil užívané léky, kontraindikace a dávkování. Ubudou nadměrné zásoby a aplikace omezí plýtvání s léky, které budou snadno a rychle dostupné.

S využitím personalizace a umělé inteligence pomůže lékárna v mobilu Kuc Kuc také s prevencí. Propojení s chytrými hodinkami a podobnými, na těle nošenými zařízeními umožní sledovat zdravotní stav uživatele a data důležitá pro prevenci či řešení akutních potíží. Součástí aplikace bude i AI chatbot, který zajistí rady na míru, případně telefonát s lékárníkem. „V nové verzi aplikace, kterou postupně rolujeme uživatelům, vám bude umělá inteligence schopna poradit třeba lék na sražení horečky, případně vzhledem k příznakům doporučit, že máte neprodleně vyhledat lékaře,“ vysvětlil Pavel Röder. „Jsme přesvědčeni, že zdraví je pro každého to nejdůležitější, a když se k němu budeme chovat zodpovědně, prodloužíme tím délku a zejména kvalitu našich životů.“

O zakladatelích

Zakladateli, spolumajiteli a jednateli startupu Kuc Kuc jsou Robin Kazík, Ph.D., a Pavel Röder.
Robin Kazík, Ph.D., je majitelem značky Annabis, vyrábějící a prodávající přírodní kosmetiku, potravinové doplňky a další produkty z konopí ve čtyřiceti zemích světa. V roce 2014 založil firmu Annabis Medical, která jako jedna z prvních v Evropské unii umožnila zákazníkům léčbu pomocí přípravků z konopí na lékařský předpis. V roce 2018 ji koupila světová jednička v oblasti konopí, kanadská společnost Canopy Growth Corporation. Původní Annabis se od prodeje dceřiné firmy starala o vzdělávání odborných pracovníků a marketing léčby konopím a v současné době přebírá po dohodě s vlastníkem rovněž obchodní aktivity.

Pavel Röder pracuje jako ředitel inovací ve společnosti Omnicom Media Group, předtím působil i jako supervizor digitálních marketingových projektů při ŠKODA AUTO globální marketing nebo jako kreativní ředitel digitální komunikace v agentuře McCann Worldgroup Prague. V letech 2011–2017 působil v zahraničí, kde řídil různé startupové projekty v Kanadě a Singapuru.

TZ startupu Kuc Kuc

Pozn. red.: Dotázali jsme se, jak si nová služba poradí s e-receptem, což je asi pro pacienta nejzásadnější informace. Od mediální zástupkyně firmy přišla odpověď, že prozatím nijak, ale propojení systémů se chystá.