Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se sešlo na 200 ředitelů dětských domovů a volnočasových středisek z celé republiky  

12. 11. 2019 | 10:09

Na tři dny se stal Liberecký kraj hostitelem 14. ročníku Celostátního semináře ředitelů středisek volného času (SVČ) a domů dětí a mládeže (DDM). Pod záštitou Petra Tulpy, náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, si ředitelé vyměnili své zkušenosti.

DDM LK
Společné foto: LK

V rámci akce ocenil ministr školství Robert Plaga přítomné za dlouhodobou úspěšnou práci s dětmi. Jednou z oceněných byla i Věra Bártová, ředitelka SVČ Sluníčko Lomnice nad Popelkou.

„Setkání sloužící k výměně zkušeností ředitelů DDM a SVČ považuji za velmi důležité, stejně jako jejich celoroční úsilí. Práce s dětmi je náročným a nekončícím procesem, ve kterém je každý nový nápad vítán. Rozumné a smysluplné využití volného času dětí a mládeže je totiž nejlepší prevencí proti všem patologickým jevům,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Celostátního semináře, který se konal od čtvrtka 7. do soboty 9. listopadu 2019, se zúčastnilo téměř 200 ředitelů a jejich zástupců ze 180 domů DDM a SVČ.

První den měli účastníci možnost navštívit DDM a SVČ Libereckého kraje a čerpat tak z jejich zkušeností. Své brány jim otevřela také iQlandia, kde se měli kromě klasické exkurze možnost zúčastnit dvou vzdělávacích programů Planetárium a IQFABLAB. Večer pak proběhla panelová diskuze k tzv. „Šablonám“, neboli zjednodušeným projektům ESF v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Část dopoledního programu druhého dne proběhla v Kongresovém centru Babylon. Jako ukázku jedné z dominant Libereckého kraje nabídli organizátoři ředitelům oběd v restauraci horského hotelu Ještěd. Odpoledne zaplnily workshopy, které byly zaměřeny mimo jiné na legorobotiku, timemanagement, youtubering, legislativu a čerpání a úpravy v Šablonách II. V rámci akce proběhlo také Republikové shromáždění delegátů Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR.

Celou akci zakončil slavnostní večer, který se odehrával v kulisách a kostýmech První republiky. Zde obdrželi ocenění ředitelé upomínkový předmět vyrobený v novoborských sklárnách, a to malý skleněný Ještěd.

Akce proběhla ve spolupráci Národního institutu dalšího vzdělávání Ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy ČR.

LK/Filip Trdla