Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Lomnici nad Popelkou se letos v létě vyučíte tovaryšem šesti tradičních řemesel

06. 07. 2019 | 16:14

Řadu akcí a projektů podporuje Liberecký kraj z dotačního fondu Řemeslná a zážitková turistika. Pomáhá mimo jiné také upozornit a propagovat tradiční řemesla na Lomnicku. Chce tak přispět k rozšíření tohoto typu turistiky v tamním regionu prostřednictvím odkazu na bohaté regionální řemeslné tradice, postarat se o jejich rozvoj a zároveň zajistit přežití tohoto cenného dědictví předků do budoucna.

Velmi mě těší, že se díky dotačnímu programu Řemeslná a zážitková turistika daří podporovat takové akce, které návštěvníky vedou k místním tradicím, umožní jim něco nového se naučit a pochopit základy tradičních řemesel,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kulturní a informační středisko Lomnice nad Popelkou připravilo na léto cyklus takzvaných řemeslných úterků. Pod odborným dohledem lektora, místního řemeslníka, budou mít návštěvníci možnost proniknout do tajů čtvera, respektive šestera zajímavých řemesel; workshopy a exkurze se budou konat na lomnickém zámku, ale též v dílnách a ateliérech místních řemeslníků.

Zmíněnými čtyřmi tradičními řemesly Lomnicka jsou cukrářství s pekařstvím, kamenářství, hrnčířství a sklářství. Dalšími dvěma jsou pak zvonařství a drátování.

Účastníci tak letos navštíví ateliér tavené plastiky sklářského výtvarníka Jiřího Ryby v Lomnici, keramickou dílnu Střediska pro volný čas Sluníčko Lomnice nad Popelkou, dílnu drahých kamenů místního řemeslníka Lubomíra Hromádka a výrobnu Lomnických sucharů Ladislava Kodejšky, dále je případně čeká exkurze za zvony na hřbitovní zvonici a výroba vlastních zvonečků nebo workshop základních technik drátování.

Absolventi kurzu obdrží tovaryšský list s razítkem a s kvízem z historie řemesel a závěrečný mistrovský glejt,“ dodala Zdeňka Breuerová z Kulturního a informačního střediska v Lomnici nad Popelkou.

Více informací o termínech se nalézá na webu www.kislomnice.cz a na facebookové stránce www.facebook.com/kislomnice.cz.

LK/Jan Mikulička