Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V noci na 7. srpna vtrhla do kraje apokalypsa. Povodně z roku 2010 vzaly život 5 lidem a způsobily škody za 8 miliard

07. 08. 2019 | 7:02

Liberecký kraj si v těchto dnech připomíná katastrofální povodně, které sem vtrhly v noci z 6. na 7. srpna 2010. Letní prázdniny byly krátce na polovinou. Lidé si užívali volných dní, odpočívali nebo chodili na výlety, jezdili na lodích nebo na kolech, děti pobývaly na táborech, u babiček a dědečků. Jednoduše léto, jako každé jiné. Psal se pátek 6. srpna 2010.

povodneHradek n. N.
Foto: LK

Zatažené obloze a blížícímu se dešti nikdo nevěnoval zvláštní pozornost. Zaprší, déšť zaleje krajinu, pak opět vykoukne slunce… 

Pršet začalo už v pátek 6. srpna večer kolem osmé hodiny a prudké lijáky trvaly po celou noc. Vodní toky a menší potoky, zejména na Liberecku a Českolipsku, se zakrátko rozvodnily a začaly zaplavovat okolí. Už před půlnocí začalo operační středisko HZS LK přijímat žádosti o pomoc od lidí především z Liberecka. Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli k více než 30 událostem, převážně čerpat vodu ze sklepů, garáží a zatopených zahrad.  

V sobotu 7. sprna v 5 hodin ráno už v Hrádku nad Nisou zasedá krizový štáb. Do 9 hodin deště rozvodnily některé vodní toky. Třetí stupeň povodňové aktivity je vyhlášen na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou a na Smědé v Předláncích. Hasiči zasahují v Chrastavě, Bílém Kostele, Ve Frýdlantu a v okolí Mníšku, kde došlo k vylití Jeřice a Václavického potoka...

Kompletní reportáž nazvaná Liberecký kraj pod vodou, která přibližuje události staré devět let hodinu po hodině, ZDE.

Neblahou událost dnes na FB zmínil například hejnický starosta Jaroslav Demčák: "Bylo jako dnes 7. srpna, ale sobota a rok 2010 a před 5 hodinou ráno, kdy Hejnice "nakousla" první povodňová vlna, která smetla část Ferdinandova... Smutné to dnešní výročí. Nechť je to poslední rok, na který se bude v našem regionu v souvislosti s živelnou katastrofou hodně dlouho vzpomínat...".

Foto z FB J. Demčáka

Připomínku těžkých chvil přidal na facebook i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, v té době starosta Hrádku nad Nisou: "Dnes je to devět let od povodně, která zasáhla do života tisíců lidí v našem kraji. Vzpomínky jsou zase o rok starší, pomalu blednou a mizí. Síla a rychlost, se kterou voda přišla. Spoušť a neštěstí, které po ní zůstalo. Pomoc a solidarita při odstraňování škod, která přišla rychle. Na slzy v očích lidí a na jejich odhodlání to celé zvládnout. Na to všechno se zapomenout nedá. Stačí se podívat na fotografie nebo videa."

Povodeň nejvíc zasáhla Frýdlantsko, Českolipsko a Liberecko

• v důsledku povodně přišlo o život 5 lidí

• celkové škody byly vyčísleny na 8 212 451 tis. Kč

• asi 160 lidí záchranáři evakuovali vrtulníky policie, armády i záchranné služby

• celkem živel zasáhl 81 obcí a 1 872 domácností

• do záchranných a likvidačních prací se na území Libereckého kraje zapojilo přibližně 1 000 hasičů, 700 policistů, 40 záchranářů zdravotnické služby, 1 800 vojáků a stovky dobrovolníků

uba s využitím www.kraj-lbc.cz a FB

archivní foto