Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech, Skuhrově a Liberci pracují nositelky letošních cen za přínos pro knihovnictví

11. 12. 2019 | 18:26

Již posedmé se v liberecké knihovně uskutečnilo Setkání knihovníků Libereckého kraje. V úterý 10. prosince 2019 si během slavnostní akce odnesly ocenění za péči o knihy a návštěvníky hned tři ženy.

Kniha roku
ilustrační foto: LK

 

Ty obdržely diplom, knižní publikaci a peněžní poukázku v hodnotě 1000 korun, kterou věnoval regionální výbor SKIP Libereckého kraje.

Cenu za celoživotní přínos v oblasti knihovnictví Libereckého kraje získala JITKA VANCLOVÁ z Městské knihovny Semily, nositelkou Ceny Knihovnice Libereckého kraje roku 2019 v kategorii neprofesionální knihovny se stala MARIE FABIÁNOVÁ z Obecní knihovny ve Skuhrově a nositelkou ceny v kategorii profesionální knihovny se stala TÁŇA KUŽELKOVÁ z Krajské vědecké knihovny v Liberci.

„Knihovníci jsou dobré duše knihoven v celém kraji. Nejenže znají a umí svým čtenářům doporučit knihy k zapůjčení a profesionálně zvládají knihovnickou práci, ale často také ve svých knihovnách vytvářejí prostředí a podmínky pro setkávání místních, kulturní akce, besedy či programy pro děti. Zvlášť v malých obcích má tato činnost veliký význam,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ocenění předal vítězkám Martin Féna, vedoucí odboru kultury Krajského úřadu v Liberci, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková a předsedkyně SKIP Libereckého kraje Dana Kroulíková.

  

Kraj vyhlašuje již třetí ročník soutěže Kniha roku

Od 1. ledna do 15. února příštího roku mohou autoři nebo nakladatelé nominovat publikace do soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Ve třetím ročníku se bude rozhodovat o nejlepších knihách celkem ve čtyřech různých kategoriích. Vítězové si převezmou ceny u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv 23. dubna 2020 v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Do soutěže se mohou přihlásit autoři nebo vydavatelé, jejichž kniha se svým obsahem významně týká Libereckého kraje, jeho občanů a jejich díla, území nebo jeho dílčích částí, tradic, příběhů, historie a výrobků.

„Do soutěže se nám v prvních dvou ročnících přihlásilo vždy kolem 30 titulů. Knihy v regionu vydávají jak regionální nakladatelé, tak také města a obce. Těší mě, že tady pro další generace zůstane místní literární dílo,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zaslané přihlášky následně zhodnotí sedmičlenná odborná komise, v níž zasednou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, odborník v oblasti nakladatelské činnosti, knižního obchodu a v oblasti grafického zpracování knih.

Cena vítězům bude předána u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv 23. dubna 2020 v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Veškeré informace o soutěži naleznete na stránkách Krajského úřadu Libereckého kraje: https://kultura.kraj-lbc.cz/kniha-roku

 LK/Filip Trdla