Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve vyhlášených turistických lokalitách "chcíp pes", situace z minulého týdne se neopakuje. Dílem proto, že je oproti předpovědi zima

04. 04. 2020 | 16:35

AKTUALIZOVÁNO: Výrazně méně lidí než o minulém víkendu bylo dnes na turisticky atraktivních místech v Libereckém kraji. Bránily jim v tom na 23 místech značky zakazující vjezd či parkování automobilů. Podle zjištění ČTK lidé v Českém ráji nebo v Hejnicích na Liberecku zákazy respektovali. Závažnější problém v průběhu dnes nezaznamenali ani hlídkující policisté, řekl dnes ČTK po 17:30 mluvčí policie Vojtěch Robovský.

vikend2sud
Před i kolem Obřího sudu nad Lázněmi Libverda je mrtvo. Nefunguje parkoviště, restaurace ani singltrek.

"Bylo rozdáno několik blokových pokut řidičům, kterým nepomohla domluva. Například během dopoledne šest na Výpřeži," uvedl Robovský. Z Výpřeže vede cesta na Ještěd. Pokuty podle Robovského uložili i na jiných místech v kraji. "Povětšinou to šlo ale řešit domluvou, lidi respektovali omezení," dodal mluvčí policie.

Klidněji dnes než před týdnem bylo například v okolí Hejnic. "Proti minulému týdnu je to výrazně slabší, lidí je málo. Nedá se to ale úplně srovnávat i kvůli počasí, není tak pěkné," uvedl pro ČTK starosta města v podhůří Jizerských hor Jaroslav Demčák.

Absolvovali jsme cestu z Liberce do Bílého Potoka. Za vsí, kde začíná stoupání na Smědavu, jsou umístěny hned čtyři zákazové značky. Jedna tam je stabilně v období, kdy není cesta kolem Souše průjezdná, tři mobilní přibyly kvůli tomu, aby zabránily v jízdě do sedla. Přes silnici jsou nataženy i plastové pásky, tzv. mlíko. Zákaz vjezdu je i směrem k Hubertce, takže tam, stejně jako na Smědavu, nemohou ani cyklisté.

Nejvíce zákazových značek na jednom místě. Silnice na Smědavu.

V Hejnicích je úplně pusto, prázdnou náves hlídá policie. Slovy ustáleného rčení tam "chcíp pes". Parkoviště před bazilikou je rovněž obehnáno plastovou červeno-bílou páskou. V obci je v minimálním provozu jediný restaurant, prodává z okénka obědové menu za 95 korun.

Hejnice. Jindy živý prostor před bazilikou je úplně pustý.

Doslova mrtvo je i v nedalekých Lázních Libverda. Městečko je úplně prázdné, nikdo nekorzuje. Uzavřen je i vjezd přes uzavřené parkoviště k Obřímu sudu i věhlasný výletní restaurant samotný. Cesta k němu je zatarasena zákazovou značkou i páskou.  Nefunguje ani nedaleký singltrek, neboť to je oficiální venkovní sportoviště.

Několik aut bylo zaparkováno na ploše vedle restaurace v Oldřichovském sedle, je zde nástup na Viničnou stezku, která vede terénem Jizerskohorských bučin do Ferdinandova u Hejnic. Nedaleká plocha u Šolcova rybníka byla téměř prázdná, stálo tu jedno auto. Od Šolcáku se jede k rybníku Netík a zadem do Hejnic.

Oldřichovské sedlo. Tady se parkovat může. Venku je ale zima, takže se sem vejdou všichni zájemci.

Výrazně méně lidí bylo dnes i na Malé Skále na Jablonecku, před týdnem tam byly stovky až tisíce turistů. "Je to nesrovnatelné, tady skoro nikdo není," uvedl starosta Michal Rezler. Nezaznamenal, že by se snažili motoristé zákazy parkování porušovat. Prázdná byla podle fotoreportéra ČTK i další parkoviště v Českém ráji, u Trosek, rybníků v Podtroseckém údolí, v Sedmihorkách či na Sychrově. Lidé se nedostali ani na parkoviště pod Javorníkem u Liberce. "Okolo parkovalo asi 12 aut, nahoře na parkovišti osm. Lidé chodili spíše ve skupinkách, po čtyřech i osmi, ale s rouškami," řekla ČTK Jana Kroutilová, jež byla na výletě s dcerou.

Kvůli pandemii koronaviru platí vládní nařízení, které omezuje soustředění velkého množství lidí na jednom místě. Minulý víkend se na turisticky exponovaných místech Libereckého kraje potkaly davy lidí. Proto se kraj dohodl se starosty a v turisticky atraktivních oblastech jsou značky zakazující vjezd či parkování automobilů. "To opatření nemá zabránit lidem, aby šli na čerstvý vzduch, aby šli na sluníčko, ale má jim zabránit v tom, aby se nám vytvářely nějaké neformální turistické lokality s několika stovkami až tisícovkami návštěvníků," zdůvodnil ve čtvrtek toto opatření liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

čtk, uba