Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veřejná sbírka Libereckého kraje pomáhá. Ukrajinský chlapec dostal invalidní vozík

06. 10. 2022 | 7:36

Pomoc jednotlivcům i rodinám uprchlíků, které se ocitly v tíživé životní situaci v důsledku válečné situace na Ukrajině. Takový je cíl veřejné sbírky na pomoc Ukrajině, kterou založil Liberecký kraj. Padesát tisíc korun z ní poskytl kraj na nákup invalidního vozíku pro mladého Ukrajince Viktora.

nový vozík
Nový vozík, foto: LK

„Všem, kteří do sbírky přispívají, patří uznání. Díky jejich solidaritě jsme mohli pořídit polohovací invalidní vozík pro patnáctiletého chlapce z Donbasu na Ukrajině, který je dočasně ubytován na území Libereckého kraje společně s jeho maminkou a babičkou,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Chlapec se závažným zdravotním postižením přijel z rizikové oblasti Ukrajiny a byl připoután na naprosto nevhodném improvizovaném vozítku. Jeho situaci jsme vyhodnotili společně s odborníky a bylo nutné bezprostředně zareagovat,“ dodal náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Starý vozík, foto: LKCelou věc si vzali za svou pracovníci odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Zajistili ve spolupráci s krajskými profesionálními hasiči převoz chlapce do specializované prodejny, kde vybrali vhodný vozík a v pondělí 3. října jej předali chlapcově rodině.

Po odečtení padesátitisícové částky stále na účtu sbírky na pomoc Ukrajině zbývá 283 tisíc korun.

LK/Jan Mikulička