Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Větrník v Liberci i Vikýř v Jablonci mají většinu letních táborů obsazenou

01. 05. 2023 | 9:01

Domy dětí a mládeže v Liberci, Jablonci nad Nisou i Turnově mají plně obsazenou většinu táborů, které chystají na letní prázdniny. Zájem o dětské tábory je vysoký, i když jsou oproti loňsku dražší. Liberecký Větrník musel u příměstských táborů zvednout ceny o 100 až 200 korun, jablonecký Vikýř u některých o 100 korun a turnovská Žlutá ponorka u pobytových zhruba o 1000 korun, vyplývá z ankety ČTK.

dětipřírodA
ilustrační foto

Loni na některý z 350 táborů v Libereckém kraji vyrazilo skoro 18.000 dětí.

Liberecký Dům dětí a mládeže Větrník pro letošní léto chystá kolem 60 táborů, převážně příměstských. "Máme jich o několik víc než loni. V posledních letech jejich počet každoročně navyšujeme o čtyři až pět," řekla ředitelka Větrníku Marta Kultová. Tábory oproti loňsku museli podle ní zdražit zejména kvůli vyšším cenám potravin o 100 až 200 korun, týdenní příměstský tak stojí nejčastěji od 1900 do 2800 korun. "Snažíme se, aby to bylo pro rodiče dál cenově dostupné," uvedla Kultová. Znát to je i na zájmu o tábory pořádané Větrníkem, většina ze zhruba 1300 míst je už zamluvených. "Hned první den po zveřejnění bylo obsazeno 900 míst," dodala Kultová.

Obdobně je na tom i jablonecký Dům dětí a mládeže Vikýř, který chystá přes 60 letních táborů a zhruba tři čtvrtiny míst je zamluvených. "Máme asi 1500 přihlášených," uvedla ředitelka Vikýře Martina Šípková. Podle ní už loni museli kvůli rostoucím nákladům účastníky táborů dodatečně žádat o doplatek 200 korun, letos tak cenu navyšovali jen u některých táborů, a to o 100 korun. "Posuzovali jsme to individuálně, plošně jsme nezdražovali," dodala. Vikýř letos opět uspořádá i několik táborů v zahraničí, bude je mít ve Finsku, Itálii, Rakousku, Chorvatsku a Tunisku.

Pro Středisko volného času Žlutá Ponorka v Turnově bude letos nejvýznamnější novinkou, že bude moci využívat nové zázemí letního tábora v Krčkovicích v Českém ráji. Od loňského podzimu prováděná modernizace základny za více než deset milionů korun by měla skončit do začátku letní sezony. "Sám jsem zvědavý. Bude to velká změna," uvedl za Žlutou ponorku Jindřich Kořínek. Pro letošní léto tato organizace chystá 15 příměstských a pobytových táborů. "Je to o tři nebo čtyři více než loni," řekl Kořínek. Kvůli vyšším nákladům jsou ale podle něj pobytové tábory Žluté ponorky zhruba o 1000 korun dražší. Stojí od 4400 do 6500 korun, pár volných míst ještě je.

čtk