Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Voda ve většině přírodních koupališť v kraji je čistá, mírné zhoršení zaznamenali v Novém Městě p. S.

25. 06. 2020 | 16:21

Voda ve většině přírodních koupališť v Libereckém kraji je čistá. Zhoršená kvalita je jen v šesti z více než 30 nádrží, které jsou pod dohledem hygieniků. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice v Liberci. Od předchozí kontroly se mírně zhoršila kvalita vody jen na koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor na Liberecku.

koupáníDeti2
ilustrační foto

Na pětibodové stupnici je koupaliště na hodnotě dva. Sníženou průhlednost, což značí mírné znečištění, má také nadále rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, koupaliště v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku.

Na stupni tři je od začátku sezóny kvůli sinicím Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Koupání v jezeře nepovažují hygienici za vhodné pro těhotné ženy, děti či alergiky. Lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Ještě o stupeň horší hodnocení má přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce, což značí nevhodné ke koupání. V jeho případě jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku. Koupaliště je napájeno z Vítkovského potoka a na stupni čtyři je na základě špatných výsledků rozborů z předchozích let, které berou hygienici také v potaz.

čtk