Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Všechny nemocnice v Libereckém kraji začaly obnovovat plánovanou péči

27. 04. 2020 | 13:06

Všechny nemocnice v Libereckém kraji začaly postupně obnovovat plánovanou péči. Dnes se k liberecké přidaly jablonecká, českolipská, semilská i jilemnická. Krajská nemocnice v Liberci očekává už tento týden nárůst počtu pacientů na dvojnásobek, vyplývá ze zjištění ČTK.

nemFr3
ilustrační foto: Artur Irma

V době, kdy liberecká nemocnice poskytovala jen akutní péči, třídicím stanem u vstupu do areálu denně prošlo asi 700 lidí. Nyní jich je za den 1100. "Počítáme, že do konce týdne to bude 1500 lidí denně," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. V Liberci zatím každého pacienta před operací testují na přítomnost nového koronaviru. "Plán přijetí je trochu složitější, že pacienti musí absolvovat před přijetím odběr a čeká se na výsledek," uvedl lékařský ředitel největší nemocnice v kraji Jaromír Hons. Podle něj se na výsledky testu nečeká jen u akutních případů.

Testy na koronavirus budou před neakutními operacemi provádět i ostatní nemocnice v kraji. Plánovanou péči začala dnes obnovovat jablonecká. "Běžně za den dosud chodilo 150 lidí, dnes už jich máme 200," uvedla po 11:00 mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Upozornila, že pokud nemá někdo akutní obtíže, bez předchozí domluvy by chodit stále neměl. Podle Hybnerové pacienty postupně obvolají. "Máme na všechny kontakty. Postupně se budou zdravotníci sami hlásit pacientům, ale nelze očekávat, že to vše bude v tomto týdnu. To určitě ne," řekla. Prioritou podle ní zůstává ochrana personálu i pacientů. "Důležité je, aby se na žádném místě v nemocnici nekumuloval větší počet pacientů, byl zachován dostatečný rozestup mezi nimi," dodala.

Pacienty, u nichž bylo kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem zrušené plánované vyšetření, budou postupně obvolávat i zdravotníci ze semilské a jilemnické nemocnice. Režim tam je nastavený tak, aby se v čekárně setkali maximálně tři pacienti, kdy jeden čeká na vyšetření, druhý je na něm a třetí po něm. "Aby se lidé moc nepotkávali," uvedl Jiří Kalenský, předseda představenstva společnosti MMN, jež obě městské nemocnice provozuje. Kalenský odhaduje nárůst počtu pacientů zhruba o třetinu.

Pacienti českolipské nemocnice by na telefonát od zdravotníků, pokud nejde o změnu termínu operace, čekat neměli. "Lidé se mohou začít objednávat, výhradně telefonicky. Kontakty jsou na webu," uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. Zvýšený zájem zaznamenala nemocnice podle ní už dnes. "O kolik vyšší je, zatím nedokážu říci," dodala.

čtk