Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj obměnil vedení svých společností Korid LK a Silnice LK

14. 04. 2021 | 17:43

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj obměnil vedení svých akciových společností Korid LK a Silnice LK. Personální změny nesouvisejí se změnami v samosprávě, kraj je nastartoval ještě před loňskými krajskými volbami. Ve společnosti Silnice LK bylo důvodem špatné hospodaření předchozího vedení společnosti, v případě krajského koordinátora dopravy Korid LK zase odchod současného ředitele do důchodu. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silniceLKcelek
ilustrační foto: FB Silnice LK

Silnice LK zajišťují správu a údržbu krajských komunikací, kraj už loni v srpnu kvůli dlouhodobé nespokojenosti a špatné komunikaci se starosty odvolal z vedení předsedu představenstva Petra Šéna a spolu s ním skončil i místopředseda představenstva Josef Rechcígl. Do čela firmy pak nastoupili krizoví manažeři Petr Šimoník a Petr Správka. Po výběrovém řízení bude dál společnost řídit Správka, zatímco Šimoník se přesunul do dozorčí rady. I ta prošla obměnou. "Celou společnost se podařilo stabilizovat po loňské krizi. Pevně věřím, že se i nadále bude její hospodaření pohybovat v kladných číslech a Silnice LK budou řádně plnit své povinnosti," řekl Sviták.

Podle auditorů společnosti Nexia směřovala krajská společnost Silnice LK do insolvence, aby mohla být za výhodných podmínek odkoupena privátním sektorem. Pro soukromého investora by byl nákup firmy, která zajišťuje správu a údržbu silnic druhých a třetích tříd v Libereckém kraji a také části silnic prvních tříd pro stát, velmi výhodný. "Záchrana přišla v poslední chvíli," řekl již dříve ČTK předseda představenstva firmy Nexia Valdemar Linek, který tým zpracovávající analýzu krajského podniku vedl.

Škody způsobené předraženými nákupy vyčíslili auditoři na 27 milionů korun, dalších 13 milionů představují škody způsobené nadbytečnými investicemi. O dalších 48 milionů připravilo podle auditorů firmu neefektivní provozní hospodaření. Liberecký kraj proto už loni podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele.

Ve společnosti Korid LK odchází dlouholetý ředitel Jiří Hruboň do důchodu. "V čele společnosti ho od května nahradí jeho zástupce Otto Pospíšil," řekl Sviták. Kraj se také rozhodl spojit funkce, a tak bude zároveň jednatelem společnosti, která koordinuje regionální dopravu v kraji.

čtk