Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava v Národním technickém muzeu představuje skláře z kraje, kde je jejich největší koncentrace

26. 05. 2022 | 8:18

Sklo a sklářské výrobky z celého Česka, Liberecký kraj nevyjímaje, se představují na výstavě v Národním technickém muzeu v Praze. Kolekce, která dává nahlédnout do všech podob současného českého skla, keramiky a porcelánu, nese název Hot Hot Hot – Sklo, keramika & porcelán od A po Z.
 

skloděti fučí
archivní foto z Libereckéo kraje, kolébky českého skla.

„V Libereckém kraji je největší koncentrace sklářských výrobců v České republice. Rozhodně tak nemohou chybět na této významné výstavě. Doporučuji všem její návštěvu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Expozice vznikla při příležitosti Mezinárodního roku skla a k 30. výročí Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR založené v roce 1990. Podílí se na ní také Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Jejím cílem je ukázat, jak pestrá a mnohovrstevná je podstata současného českého sklářského umění od průmyslu po design, umění či výzkum. Výstava v Národním technickém muzeu potrvá do 2. října tohoto roku.

LK/Jan Mikulička