Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výzkum AFI ukázal, že firmy v kraji plánují investice do digitalizace, robotizace i úspor energií

14. 05. 2024 | 16:18

Většina firem v Libereckém kraji plánuje investovat zejména do digitalizace, do robotizace a také, s ohledem na vysoké ceny energií, do stavebních úprav s cílem snížit energetickou náročnost svých provozů, peníze chtějí vynaložit také na alternativní zdroje energií. Ukázal to výzkum Sdružení pro zahraniční investice - AFI, do něhož se v kraji zapojilo 222 z 1500 oslovených firem, z toho dvě třetiny byly z průmyslu. ČTK o tom dnes informoval předseda sdružení Kamil Blažek.

Robot yumi obsluha IMG 5687
Archivní foto

V Liberci se dnes uskutečnil kulatý stůl na téma podpory moderních investičních projektů v Libereckém kraji, který pořádalo sdružení AFI ve spolupráci s krajem a agenturou CzechInvest. Jeho součástí bylo i představení výsledků šetření. Z průzkumu, který sdružení uskutečnilo třetím rokem, podle Blažka vyplynulo i to, že další investice plánuje 91 procent firem v kraji. "Téměř všichni respondenti uvedli, že plánují pro tyto investice využít investiční pobídky a dotace," doplnil.

"Překvapivě jsme skončili u středního školství, musím říct, že při každém setkání s průmyslovými firmami a zaměstnavateli v kraji se prostě objeví ta významná disproporce mezi očekáváním zaměstnavatelů a zbožnými přáními těch, kteří chtějí střední školství natočit směrem ke všeobecnému vzdělávání. My ale potřebujeme odborníky v průmyslových oblastech, tahle země je průmyslová, tenhle region je nejprůmyslovější z pohledu počtu zaměstnanců z celé České republiky," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Archivní fotoTo potvrdil i Martin Skalický za jabloneckého výrobce brzd ZF Automotive Czech: "My potřebujeme skoro na všechny pozice lidi s technickým vzděláním a vlastně za těch 30 let, co působíme pod hlavičkou zahraničních firem, tak vidíme, že počet absolventů technických škol pomalinku klesá, což je docela problém. Počet pozic ve firmách, kde očekáváme člověka s technickým vzděláním, se naopak zvyšuje," řekl. Vzdělané techniky podle něj firma potřebuje nejen ve vývoji, ale také v oddělení kvality, logistiky nebo nákupu.

Výzkum AFI kromě jiného ukázal, že jen devět procent firem v Libereckém kraji se chystá propouštět, naopak 55 procent zúčastněných plánuje nabírat nové zaměstnance, na trhu práce jim přitom chybějí zejména kvalifikovaní lidé do výroby a skladů, a také vedoucí pracovníci do výroby. Za posledních 12 měsíců se nezaměstnanost v Libereckém kraji pohybuje od 3,6 do 4,2 procenta. V celé České republice nezaměstnanost v dubnu klesla o 0,2 procentního bodu na 3,7 procenta.

Archivní fotoSdružení AFI je organizace pro komplexní podporu investic a investorů v ČR. Vzniklo v roce 1996 jako platforma pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru s cílem zlepšovat české investiční prostředí, podmínky pro investory, legislativu a komunikaci a výměnu informací. Sdružuje přes 40 špičkových firem podporujících prémiové investice, uvádí na webu sdružení.

čtk