Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z covidové sbírky kraj nakoupí přístroje pro kyslíkovou terapii pro tři nemocnice

21. 10. 2020 | 12:21

Z veřejné sbírky "Liberecký kraj sobě! COVID-19", kterou vyhlásil kraj letos na jaře, pořídí kraj pro nemocnice další přístroje. Lékaři v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě dostanou co nejdříve šest přístrojů pro kyslíkovou terapii dohromady za více než 488.000 korun. Do každé nemocnice poputují dva přístroje, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj nakoupí z prostředků veřejné sbírky Liberecký kraj sobě! COVID-19 liberecké, českolipské a jablonecké nemocnici 6 kusů přístrojů pro kyslíkovou terapii. Celková částka činí 488.438,28 korun včetně DPH. Na účtu veřejné sbírky zůstává ještě 1.097.121 korun.

„Přístroje umožní s ohledem na stávající nepříznivou epidemiologickou situaci navýšit kapacity pro léčbu pacientů s respiračními potížemi. Ulehčí to práci zdravotníků v této mimořádné době. Chtěl bych ještě jednou poděkovat občanům, kteří projevili příspěvkem do veřejné sbírky solidárnost k druhým. Liberecký kraj udělá maximum proto, aby peníze ze sbírky byly využity co nejlépe a nejúčinněji tam, kde je to nejvíce potřeba. Budeme vždy upřednostňovat nákup konkrétního vybavení místo spoření peněz na účtu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

TZ LK

"Přístroje umožní s ohledem na stávající nepříznivou epidemiologickou situaci navýšit kapacity pro léčbu pacientů s respiračními potížemi. Ulehčí to práci zdravotníků v této mimořádné době," doplnil hejtman. Kraj podle něj udělá maximum pro to, aby peníze ze sbírky využil co nejlépe a nejúčinněji tam, kde je to nejvíce potřeba. "Budeme vždy upřednostňovat nákup konkrétního vybavení místo spoření peněz na účtu," zdůraznil Půta.

Sbírku na boj proti koronaviru vyhlásil Liberecký kraj na konci března. Veřejnost stále může přispět na transparentní účet "Veřejná sbírka Liberecký kraj sobě! COVID-19" s číslem 1277277277/0100. Zatím se podařilo vybrat bezmála 2,889 milionu korun. Už na jaře pořídil kraj za 960.000 korun ze sbírky dva přístroje, které umožnily v laboratořích největší Krajské nemocnice Liberec zvýšit kapacitu zpracování testů.

Na začátku října schválili krajští radní nákup dalšího automatického izolátoru nukleových kyselin pro laboratoř Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Umožní to i tam zvýšit objem zpracovávaných odběrů na covid-19. Podle hejtmana jedná kraj o nákupu těchto zařízení také pro laboratoře nemocnic v Jilemnici a Jablonci nad Nisou. V příštím týdnu se proto podle něj zřejmě ještě jednou v končícím volebním období sejdou krajští radní na mimořádném jednání.

V Libereckém kraji přibylo za úterý rekordních 509 nově potvrzených případů covidu-19. Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji 4595 aktivních případů nákazy. Od začátku pandemie už komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo 33 lidí, jen za pondělí a úterý jich bylo pět. Většinou jde o lidi starší 65 let. Nakažených v této věkové skupině podle hygieniků v posledních dnech přibývá.

čtk