Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z vzorků zmrzlin odebraných během léta v kraji byla téměř polovina nevyhovujících

17. 08. 2020 | 10:23

Takřka polovina vzorků zmrzlin odebraných hygieniky během letošního léta v Libereckém kraji měla nevyhovující kvalitu. Důvodem byla nedostatečná hygiena. V tiskové zprávě o tom informovala krajská vedoucí oddělení hygieny výživy Klára Hrábková. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici devět pokut za 44.000 korun a provozovatelům nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.

V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny hygienici od začátku června udělali v kraji 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. "U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny," uvedla Hrábková. Tím je podle ní myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní. "Případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv," dodala. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale podle ní nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při jejich kontrolách v celé zemi letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel.

Hygienici se během léta zaměřují i na stánky s občerstvením. V Libereckém kraji jich v létě zatím zkontrolovali 38 a uložili šest pokut za 20.000 korun. Nejčastěji šlo o nedostatky v provozní hygieně, tedy buď o celkový nepořádek v provozovně nebo špinavé pracovní plochy či lednice. "Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji například salmonelózy či kampylobakteriózy," uvedla Hrábková. Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením by se podle ní měli lidé zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. "Neměli bychom navštěvovat na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě," dodala. V souvislosti s konzumací občerstvení v rekreačních oblastech ale podle ní v letošní letní sezoně nebyl v Libereckém kraji zatím zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního (infekce a otravy z potravin) onemocnění.

čtk