Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z vzorků zmrzlin odebraných během léta v kraji byla téměř polovina nevyhovujících

17.08.2020 | 10:23

Takřka polovina vzorků zmrzlin odebraných hygieniky během letošního léta v Libereckém kraji měla nevyhovující kvalitu. Důvodem byla nedostatečná hygiena. V tiskové zprávě o tom informovala krajská vedoucí oddělení hygieny výživy Klára Hrábková. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici devět pokut za 44.000 korun a provozovatelům nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.

V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny hygienici od začátku června udělali v kraji 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. "U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny," uvedla Hrábková. Tím je podle ní myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní. "Případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv," dodala. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale podle ní nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při jejich kontrolách v celé zemi letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel.

Hygienici se během léta zaměřují i na stánky s občerstvením. V Libereckém kraji jich v létě zatím zkontrolovali 38 a uložili šest pokut za 20.000 korun. Nejčastěji šlo o nedostatky v provozní hygieně, tedy buď o celkový nepořádek v provozovně nebo špinavé pracovní plochy či lednice. "Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji například salmonelózy či kampylobakteriózy," uvedla Hrábková. Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením by se podle ní měli lidé zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. "Neměli bychom navštěvovat na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě," dodala. V souvislosti s konzumací občerstvení v rekreačních oblastech ale podle ní v letošní letní sezoně nebyl v Libereckém kraji zatím zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního (infekce a otravy z potravin) onemocnění.

čtk