Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za posledních pět let dokončili stavbaři v kraji 4722 nových bytů, nejvíce jich zkolaudovali v Liberci

22. 07. 2024 | 16:48

V Libereckém kraji dokončili stavbaři v posledních pěti letech 4722 nových bytů. Nejvíc se staví v krajském městě Liberci, kde od roku 2019 do konce loňského roku zkolaudovali 897 bytů a stovky dalších se staví.

PerstynFB2
Nový Perštýn, foto z FB tohoto projektu

Čilý stavební ruch ale panuje také v rekreačních oblastech Krkonoš a Jizerských hor, ve Vítkovicích dokončili stavbaři za pět let 108 bytů, v nedalekém Harrachově o čtyři méně. ČTK o tom informovala Hana Koťátková z liberecké správy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V přepočtu na obyvatele se v posledních pěti letech stavělo nejvíc ve Vítkovicích, kde jde především o rekreační apartmánové bydlení. V oblíbeném krkonošském středisku žije 372 stálých obyvatel, v turistické sezoně se ale počet lidí několikanásobně zvyšuje. Za posledních pět let tam vzniklo 108 nových bytů, největším projektem je v obci rezidenční komplex s hotelovými službami Aldrov Apartments & Resort developerské společnosti Crescon se 139 apartmány.

Projekt Nový Perštýn, foto z https://www.novyperstyn.cz/

"V celém kraji bylo v letech 2019 až 2023 na tisíc obyvatel dokončeno 10,80 bytu," doplnila Koťátková. Nejintenzivněji se výstavba v tomto období vyvíjela právě v krkonošských Vítkovicích, kde dokončili bezmála 317 bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Na dalších místech se umístil jizerskohorský Bedřichov téměř s 107 byty a město Harrachov na Jablonecku se 79 byty na tisíc obyvatel. Naopak nejméně se podle ní v kraji stavělo v Kamenickém Šenově na Českolipsku a Dolní Řasnici na Liberecku.

Nejvíc bytů dokončili v posledních pěti letech stavbaři ve stotisícovém Liberci, kde do užívání předali 897 nových bytů, z toho 228 za loňský rok. "Což představovalo téměř pětinu všech bytů dokončených v roce 2023 v celém Libereckém kraji," uvedla Koťátková. Na druhém místě se umístilo město Jablonec nad Nisou, kde od roku 2019 dokončili 308 nových bytů, na třetím místě je Turnov na Semilsku s 203 byty. Přes stovku bytů dokončili kromě Vítkovic a Harrachova také v České Lípě, kde jich za pět let předali uživatelům 188.

Ve stotisícovém Liberci se aktuálně staví stovky nových bytů v oblasti Starých Pavlovic, pod Ještědem, nová čtvrť vzniká v lokalitě Perštýn, na místě textilní továrny na Františkově nebo na místě někdejší tiskárny v centru města. Připravují se také nové projekty - na okraji města v Kunraticích je v plánu zahradní město až se 700 byty, stovky nových bytů by měly vyrůst na místě někdejší Textilany nebo podél třídy 1. máje, která spojuje vlakové nádraží s dolním centrem Liberce.

Obce s nejvyšším počtem dokončených bytů v Libereckém kraji v letech 2019 až 2023:

Název obce Okres Dokončené byty celkem
Liberec Liberec 897
Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou 308
Turnov Semily 203
Česká Lípa Česká Lípa 188
Vítkovice Semily 108
Harrachov Jablonec 104
Stráž pod Ralskem Česká Lípa 94
Smržovka Jablonec nad Nisou 89
Nový Bor Česká Lípa 83
Šimonovice Liberec 79
Lomnice nad Popelkou Semily 73
Hrádek nad Nisou Liberec 67
Doksy Česká Lípa 56
Ralsko Česká Lípa 52
Jablonné v Podještědí Liberec 50

Zdroj: ČSÚ

čtk