Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Začátek října bude i v Libereckém kraji ve znamení festivalu Den architektury

27. 09. 2020 | 5:37

Od 1. do 7. října se centrem pozornosti stanou moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí, ale i celé osady a čtvrti. Program nadcházejícího festivalu Den architektury zejména o víkendu láká na architektonické procházky, cyklovyjížďky a exkurze do běžně nepřístupných budov s poutavým výkladem odborníků, ale i workshopy nebo přenášky. Mezi více jak stovkou míst konání letošního jubilejního desátého ročníku festivalu najdeme i města v Libereckém kraji.

liberec da20 liberec prochazka-ein-volk-ein-reich
Foto: Den architektury

Den architektury v Libereckém kraji zaostří na vodní toky, historii i současnost vybraných měst. V Liberci prozkoumáme s Alenou Říčankovou historické pavilony areálu nemocnice, která je typickou stavební skrumáž budov z různých časových období. Procházka s historikem architektury Jaroslavem Zemanem nabízí prohlídku staveb spojených s říšskou politickou propagandou a představí i nerealizované vize na přestavbu Liberce, hlavního města tehdy nově ustanovené župy. V Jablonci nad Nisou se vydáme s architektem Jakubem Chuchlíkem prozkoumat krajinu i město korytem Bílé i Lužické Nisy. Putování za vodou a vodními díly nabídne i Tanvaldsko s architektkou Petrou Veselou. Ve Frýdlantu si připomeneme nedávné zásahy do historického jádra a náměstí s architektem Vladimírem Baldou nebo se vydáme po secesních, neoklasicistních a funkcionalistických stavbách Rudolfa Bitzana a jeho současníků s architektem Ladislavem Davidem. V Lomnici nad Popelkou cesta povede po stopách majitelů lomnického panství a Vratislavice nad Nisou nabídnou komentovanou procházku od Zauhlovačky k mateřské školce. V Turnově program nabízí se členy klubu přátel železnic Českého ráje návštěvu depa i cestu historickým vlakem. Nejen příznivci horské turistiky ocení komentovanou prohlídku nově otevřené Muzeum horolezectví s jeho autory z ateliéru Hipposdesign Praha.

Města s programem Dne architektury v Libereckém kraji: Liberec, Jablonec nad Nisou, Frýdlant, Lomnice nad Popelkou, Vratislavice nad Nisou, Turnov a oblast TanvaldskoFoto: Den architektury„Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová. Festival má na programu přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku a zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. Letos poukazuje zejména na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury. Připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Na vybrané akce je potřeba rezervace předem. Registrace již byly zahájeny. Den architektury nabízí i program pro děti a první český filmový festival o architektuře Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

TZ/Den architektury