Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o volby z auta je v kraji výrazně větší než v prvním kole. Zázemí na stanovištích zajišťují hasiči

25. 01. 2023 | 14:02

AKTUALIZOVÁNO: Zájem zúčastnit se prezidentských voleb hlasováním z auta byl v Libereckém kraji výrazně vyšší než v prvním kole před dvěma týdny. U čtyř volebních stanovišť pro hlasování z vozu vhodilo dnes své lístky do uren 45 voličů, to je devětkrát víc než v prvním kole. ČTK o tom informovala Pavlína Kroupová z Krajského úřadu v Liberci. U takzvaných drive-in stanovišť v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech mohli dnes od 08:00 do 17:00 hlasovat jen voliči, kteří jsou kvůli covidu-19 v izolaci či karanténě.

volby FnTeJs8XgAAJFif
Foto: Twitter/HZS LK

V Libereckém kraji byla stanoviště pro volby z automobilu na dostupných parkovištích v okresních městech. "Tentokrát nám zázemí na těch stanovištích nezajišťovala armáda, ale hasičský záchranný sbor. Neměli jsme stany, ale v Liberci a Semilech nám poskytli hasiči plně vybavené a vyhřívané kontejnery pro řízení krizových situací a v Jablonci a České Lípě přistavili vyhřívané autobusy, tam měli členové komisí domluvené i zázemí v přilehlých budovách," řekla Kroupová.

Největší zájem byl podle Kroupové o volby v krajském městě, kde dnes odvolilo 23 lidí. V Jablonci využilo drive-in stanoviště 17 hlasujících, tři volili v České Lípě a dva v Semilech. "V prvním kole dorazilo na drive-in stanoviště jen pět voličů, tři do Liberce a dva hlasovali v Jablonci, dalších devět voličů požádalo o zvláštní přenosnou schránku," doplnila Kroupová. Pro druhé kolo zatím podle ní o přenosnou schránku požádali tři voliči s koronavirem. "Lhůta ale končí až ve čtvrtek ve 20:00," dodala. O zvláštní schránku mohou voliči v kraji požádat na telefonním čísle 485 226 351.

Drive-in volby si lidé v celé zemi poprvé kvůli koronavirové pandemii vyzkoušeli při volbách do krajských zastupitelstev na konci září 2020. Na stanovištích v Libereckém kraji tehdy tento způsob volby využilo 191 lidí, další objelo pět speciálních volebních týmů s přenosnou schránkou. "Celkově tak do krajského zastupitelstva odvolilo tímto způsobem 273 lidí a 35 do Senátu," řekla Kroupová. O rok později se stejně hlasovalo i ve sněmovních volbách, tehdy ale volilo z auta 46 lidí.

Ve srovnání s koronavirovými roky 2020 a 2021 je teď ale nakažených koronavirem v Libereckém kraji výrazně méně. Za poslední týden potvrdily laboratoře v kraji 89 nových případů nákazy, to je 20 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Nemocnost klesá, před prvním kolem bylo potvrzených případů 101, to je bezmála 23 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Voliči, kteří chtějí drive-in stanoviště využít, musí doložit potvrzení nákazy nebo podepsat čestné prohlášení.

čtk