Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Závislosti ničí rodinné vztahy i lidské životy. Na boj s "démony" letos Liberecký kraj uvolní pět milionů

18. 01. 2022 | 6:50

Už spisovatel Jack London vypsal do knihy Démon Alkohol svoje zkušenosti s bojem s alkoholem. Závislost nejen na alkoholu, ale také drogách, ničí mezilidské vztahy, rodinné rozpočty i životy jednotlivců. Letošek se stal vyjímečným tím, že Liberecký kraj uvolní pro místní organizace nejvíc peněz od vzniku krajských celků. Celkem půjde o pět milionů korun. Trend vyšší podpory trvá už sedmým rokem.

Krajská podpora protidrogové politiky v přechozích letech:

2011 - 3.200.000 korun

2012 - 3.200.000 korun

2013 - 3.200.000 korun

2014 - 3.200.000 korun

2015 - 3.500.000 korun

2016 - 3.600.000 korun

2017 - 3.800.000 korun

2018 - 4.100.000 korun

2019 - 4.100.000 korun

2020 - 4.400.000 korun

2021 - 4.700.000 korun

2022 -5.000.000 korun

Peníze z krajské pokladny půjdou čtyřem neziskovým organizacím, které v kraji působí. Celková částka je o tři sta tisíc korun vyšší než tomu bylo v loňském roce. “Peníze půjdou například na programy ambulantního poradenství, doléčovací programy nebo na terénní programy určené osobám ohroženým drogami,” uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Nejvíc peněz (dva a půl milionu) dostane organizace ADVAITA, která působí nejen v Liberci, ale také v Jablonci nad Nisou, Semilech, Turnově, České Lípě, Frýdlantu a Novém Městě pod Smrkem. Kromě osvětové činnosti především u školních dětí, ale také v dětských domovech se organizace věnuje ambulantnímu poradenství, má vlastní terapeutickou komunitu a navazující doléčovací program po absolvování standardní léčby.

Pravdou je, že podstoupit léčbu se odhodlá pouze zlomek lidí, kteří mají problém s alkoholem, prášky, drogami nebo hazardem. V roce 2020 docházelo do ambulance ADVAITY 245 osob. “Nejpočetnější skupinou uživatelů jsou nadále klienti s problémem závislosti na alkoholu,” uvádí výroční zpráva ADVAITY z roku 2020.

Start do nového života bývá pro abstinujícího člověka složitý. “Do programu ADVAITY jsem se dostal po léčbě v psychiatrické léčebně v Červeném dvoře na začátku roku 2019. Ono, když člověk absolvuje léčbu, většinou začíná od nuly. Já měl to štěstí, že jsem se dostal na chráněné bydlení, což je program, kde můžete půl roku žít na bytě se spolubydlícím. Platíte minimální částky, ale podmínkou je pracovat a aktivně si hledat svůj vlastní podnájem,” říká dnes už abstinující drogově závislý Josef S. (30).

Foto: PČR

“Kromě toho docházíte na individuální terapie, kde jsme řešili především bolavá místa z minulosti a také budoucnost. Součástí je i skupinová terapie, kde jsme se vzájemně snažili si pomoct a podpořit se. Je dobré vědět, že v tom průšvihu, co jsme si natropili, nejsme sami,” pokračuje ve výčtu aktivit Josef.

Možnost zapojit se mají i rodinní příslušníci, kteří mohou docházet na rodinnou terapii. “Po opuštění chráněného bydlení jsem už měl stabilní zaměstnání a také jistotu dalšího bydlení. Kdybych se sám nerozhodl jít se léčit, dost možná byste mě teď potkávali na Fugnerově ulici, jak tam v zuboženým stavu postávám a nic nedělám,” svěřil se Josef.

Foto: PČR

Nutno podotknout, že úspěšnost léčení se těžko dokazuje statistikou. Klienti, jak ti, kteří abstinují, tak i ti, kteří se k drogám nebo alkoholu vrátí, ztrácí s organizací kontakt, mnohdy se po letech vrací s novou špatnou zkušeností a snahou něco se sebou udělat. Nikdy ale není pozdě začít znovu a lépe.

Bez podpory Libereckého kraje by podobné služby a organizace na severu Čech mohly fungovat jen s obtížemi. I přes osvětu ale podle odborníků stále stoupá trend užívání nelegálních drog především pervitinu a marihuany, i proto se částky pro místní organizace pravidelně navyšují.

Text Lux, foto ADVAITA Liberec, PČR, Lux