Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zhoršenou kvalitu vody má šest přírodních koupališť v Libereckém kraji. Na trojce je Hamr i Mácháč

03. 08. 2023 | 17:56

Zhoršenou kvalitu vody má šest z 34 sledovaných přírodních koupališť v Libereckém kraji. Ve dvou jezerech na Českolipsku je to kvůli sinicím a ve čtyřech venkovních koupalištích je voda zakalená. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupani turnov3
archivní foto Artur Irma

Kvalita vody v přírodních koupalištích v kraji je nyní lepší než loni na začátku srpna, kdy na jednom hygienici koupání nedoporučovali a zhoršená byla v dalších sedmi nádržích. K lepšímu letošnímu stavu napomáhá současné chladné počasí, které ale ke koupání ve venkovních nádržích neláká a příznivá není ani předpověď na příští dny. O víkendu by teploty dokonce měly zůstat v kraji pod 20 stupni Celsia.

Na třetím z pěti stupňů hodnocení je kvůli sinicím Máchovo a Hamerské jezero, což je pro obě tato letoviska v létě obvyklé. Zdravotní obtíže mohou mít citliví jedinci, mezi něž patří děti, alergici, těhotné ženy. Hygienici proto lidem doporučují, aby se po vykoupání v jezerech osprchovali.

Na druhém stupni jsou na Českolipsku přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé, Sloupu v Čechách a Zákupech a z dalších částí Libereckého kraje jen rybník Bažantník v areálu kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Mírně zhoršenou kvalitu vody v nich naznačuje její snížená průhlednost. Riziko zdravotních obtíží po koupání je sice malé, ale i pro ně platí doporučení hygieniků sprchování po vykoupání.

čtk