Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zimní údržba silnic byla o třetinu levnější, kraj ušetřil ve srovnání s minulou zimou více než 40 milionů

05. 05. 2020 | 18:21

Zimní údržba v Libereckém kraji byla o třetinu levnější než minulou zimu. Liberecký kraj za ni zaplatil 86,567 milionu korun, což bylo nejméně za posledních pět let. Ušetřit se podařilo ve srovnání s minulou zimou více než 40 milionů, zůstanou zatím v rezervě, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Minulá zima byla jedna z nejmírnějších za poslední léta, nejnižší náklady byly v zimě 2013/14, kdy údržba stála necelých 75 milionů.

zimni-udrzba-LK-3
Foto: Silnice LK

Silničáři zajišťují údržbu 2072 kilometrů krajských silnic druhé a třetí třídy. Letošní zima byla podle nich třetí nejmírnější za posledních 15 let. "Teplejší byly pouze zimy v letech 2006/2007 a 2013/2014. Z dlouhodobého pohledu celkové náklady na zimní údržbu pomalu klesají," doplnil Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která zajišťuje zimní údržbu krajských komunikací a také části hlavních tahů.

Liberecký kraj je podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Hlavně do Jizerských hor a Krkonoš museli v minulosti sypače a pluhy vyjíždět i v květnu. V posledních třech zimách už to ale nebylo nutné. Ve skladech měli loni na podzim silničáři připraveno 12.000 tun soli a 25.000 tun inertního posypového materiálu, nespotřebovali ani polovinu. "Za zimní období bylo celkem 120 zásahových dnů, spotřebováno bylo asi 5500 tun posypové soli a zhruba 11.000 tun písku a drti," doplnil Šén.

Na zimní údržbu dostali letos podle Šéna silničáři 135 milionů korun, dalších 150 milionů mají na údržbu a opravy v létě. V minulých letech Liberecký kraj z ušetřených peněz vždy přidával na údržbu v létě, loni to bylo 20 milionů a dalších 12 milionů přidal z přebytku hospodaření. Letos ale kvůli očekávanému propadu příjmů v souvislosti s koronavirem kraj i peníze z loňského roku ponechal v rezervě.

čtk