Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zimní údržba v kraji patřila k těm nejdražším, krajskou kasu stála do poloviny dubna 153 milionů 

19. 04. 2023 | 11:57

Zimní údržba v Libereckém kraji patřila k těm nejdražším, krajskou kasu stála do poloviny dubna včetně DPH 153 milionů korun. Novinářům to dnes řekl Petr Správka, předseda představenstva společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací druhé a třetí třídy na starosti. Zimní údržba tak byla o pětinu dražší než předcházející zimu, kdy kraj za zajištění sjízdnosti zaplatil od listopadu do konce dubna bezmála 127,3 milionu korun včetně DPH.

silnice pocasi4
Foto: Artur Irma

"My jsme ještě minulý týden jezdili," doplnil Správka. Zima byla podle něj na údržbu nákladná zejména kvůli extrémním výkyvům teplot. "Pokud máme devět dní ledovky, kdy byly minus tři a pršelo, protékalo hodně vody a následně přišly prudké mrazy, tak je to na těch vozovkách vidět. My už od začátku tohoto týdne se snažíme největší problémy na silnicích odstraňovat," dodal. Na opravách se podle něj bude pracovat až do října.

Krajská společnost Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů krajských silnic, jen 57 kilometrů zůstalo v zimě bez údržby. S každým rokem přibývá úseků, které se udržují chemicky. Tuto zimu solili silničáři na 856 kilometrech silnic, to je o 34 kilometrů víc než tu minulou. Chemicky se tak udržovalo 42 procent krajských komunikací, ne všude je to ale možné, někde se solení brání samosprávy, jinde to nedovoluje ochrana přírody. Pískem a drtí se udržovalo v zimě 1070 kilometrů silnic hlavně v chráněných oblastech Jizerských hor a Krkonoš, 52 kilometrů silničáři jen protahovali pluhy.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná, a proto drahá. V posledních 15 letech stála zimní údržba v kraji v průměru 121 milionů korun ročně. Nejdražší byla zatím zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,6 milionu. Nejlevnějším byla zima 2013/2014, kdy zimní údržba v kraji stála necelých 74,8 milionu korun. V posledních pěti letech byly náklady na údržbu vždy nadprůměrné, výjimkou byla zima 2019/2020, kdy kraj za údržbu v zimě zaplatil 86,6 milionu korun.

Víc peněz než loni teď půjde také do běžné letní údržby, Silnice LK na ni mají 250 milionů korun, zhruba o tři procenta víc než loni. "Letošní částka je rekordní, museli jsme přihlédnout k mimořádné situaci na trhu komodit, cenám stavebních materiálů a inflaci vyvolané válečným konfliktem na Ukrajině," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Nejvíc peněz, zhruba 60 milionů korun, půjde do výspravy děr na silnicích, 17 milionů je určeno na velkoplošné opravy a 24 milionů na opravy a údržbu mostů a propustků.

čtk