Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zlatá popelnice 2020: Nejlépe třídí odpad v městech Podkrkonoší a v Troskovicích

22. 09. 2021 | 13:37

V Libereckém kraji odpady nejlépe třídí krkonošská města Rokytnice nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou. Zvítězily ve svých kategoriích v 16. ročníku soutěže Zlatá popelnice. Mezi malými obcemi do 500 obyvatel byly nejlepší Troskovice v Českém ráji. ČTK o výsledcích soutěže organizované krajem a společností EKO-KOM informovala Blanka Freiwilligová z tiskového odboru kraje.

Jablonec nad Jizerou
Tým z Jablonce nad Jizerou, foto: LK

Soutěž má podle organizátorů motivační i informační charakter. "Každý rok vytřídíme v Libereckém kraji více odpadu, přesto bych rád vyzval spoluobčany, aby setrvali ve svém úsilí," uvedl krajský radní Václav Židek (Piráti).

Loni každý obyvatel Libereckého kraje vytřídil v průměru 22,3 kilogramu papíru, 12,4 kilogramu plastů, 15,7 kilogramu skla, 22,7 kilogramu kovů a půl kilogramu nápojových kartonů. "To je tedy celkem 73,6 kilogramu vytříděného odpadu, což je o téměř sedm kilogramů více než činí průměr ČR. Tento výsledek řadí Liberecký kraj na šestou příčku v pomyslném pořadí krajů,“ uvedla za EKO-KOM ředitelka oddělení regionálního provozu Martina Filipová.

Krkonošská města patří v kraji ve třídění dlouhodobě mezi nejúspěšnější, naopak krajský Liberec se řadí mezi podprůměrné. Loni se každému obyvateli stotisícového města podařilo vytřídit téměř 50 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů, tedy skoro o třetinu méně než je krajský průměr. Celkově bylo v roce 2020 v Liberci vytříděno a předáno k dalšímu zpracování přes 5200 tun využitelných složek odpadů a skoro 5000 tun kovů.

V kraji se ale zlepšuje dostupnost nádob na tříděný odpad, aktuálně jich je k dispozici přes 14.000. "Jedno průměrné, veřejně přístupné, kontejnerové hnízdo v kraji slouží v současnosti pro 108 obyvatel. Přitom ještě před dvěma lety to bylo 135 obyvatel, kteří se o průměrné sběrné hnízdo dělili," dodala Freiwilligová.

  • čtk