Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Žloutenkou typu A onemocnělo letos v Libereckém kraji 131 lidí. Za poslední týden přibyly tři případy 

20. 12. 2019 | 18:45

Žloutenkou typu A v Libereckém kraji od začátku roku onemocnělo 131 lidí, loni dva. Z lidí, kteří onemocněli letos, má devět bydliště mimo kraj, ale vazbu na ohnisko v Turnově. Za poslední týden přibyly tři případy. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Hygienici se domnívají, že původní zdroj infekce už v kraji asi nepůsobí, a tudíž by měla epidemie ustupovat. Týdně za poslední měsíc přibyly dva až čtyři případy.

zloutenka-hepatitida-bylinyprovsechnycz
Ilustrační foto

Protiepidemická opatření nařízená hygienou nadále trvají, neboť žloutenka typu A má inkubační dobu až 50 dnů. "Dodržování základních hygienických zásad jako je časté mytí rukou a dodržování nařízených opatření nabývá s nadcházejícími vánočními svátky ještě více na významu. V tomto období se navštěvujeme více než jindy a onemocnění žloutenkou by nebyl nejlepší vánoční dárek," uvedla krajská ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Za celý loňský rok v Liberecké kraji žloutenkou onemocněli jen dva lidé. Dvě ohniska žloutenky se letos na jaře objevila v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc v těchto místech se šířila hlavně v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova. Na podzim se začala šířit v běžné populaci v Turnově, nemocných spojených s tímto městem je zatím 86. V prosinci se objevily také dva případy na jedné liberecké škole.

Pro lidi, u kterých je riziko, že se mohli nakazit a nejsou očkovaní či nejsou imunní vůči žloutence, platí zvýšený lékařský dohled a omezení některých aktivit. Mezi ně patří návštěvy veřejných lázní či bazénů a u dětí mimoškolní sportovní aktivity či kroužků. "Dále k zakázaným aktivitám patří činnosti ve stravovací službě, při kterých se manipuluje se surovinami, polotovary, potravinami, které se dále tepelně neupravují, dále činnosti spojené s výrobou potravin a manipulací s nebalenými potravinami, které se dále tepelně neupravují," dodala Balašová.

čtk