Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Značku Regionální produkt Český ráj obdrželi po dvou letech výrobci pálenek, medoviny, vinaři i tvůrci věcí z textilu nebo kůže

Sdružení Český ráj po dvou letech uspořádalo certifikaci regionálních výrobků. O udělení značky se tentokrát ucházeli výrobci vína, pálenek, medoviny a dobrot ze sušeného ovoce. Svůj zájem projevili také pěstitelé máku a producenti rukodělných výrobků z textilu nebo kůže.

Dobra - Jana Obročníková1
Dobra , Jana Obročníková, foto: Pavel Charousek

„Zajímavou novinkou jsou bílá a růžová vína, ovocné pálenky, likéry nebo medovina, které jsme dosud ve skupině výrobků nesoucích značku postrádali. Příjemně tak oživí tradiční sortiment,“ uvádí Jitka Kořínková, ředitelka Sdružení Český ráj.

Všichni žadatelé úspěšně obhájili svou certifikaci před komisí a získají certifikáty, které je opravňují používat značku po dobu dvou let. Poté musí podle pravidel prokázat, že oceněné výrobky produkují ve stejné kvalitě, a případné změny konzultovat s koordinátorem značky.

„Zájem o značku Regionální produkt Český ráj nás moc těší. Letos jsme ji navíc představili v novém vizuálním stylu, jehož součástí je i nové logo, a doufáme, že se na něj dokážou naši regionální producenti postupně naladit,“ doplňuje Jitka Kořínková.

Sdružení Český ráj certifikuje výrobky, které splňují stanovená hodnoticí kritéria, už od roku 2007. Zohledňuje se především původ výrobku v regionu, originalita, ekologická šetrnost a podíl ruční práce. Certifikace se konají podle zájmu výrobců, většinou dvakrát v roce.

Další informace najdete na www.regionalniprodukt.cz nebo www.facebook.com/rpceskyraj.

Jacina – Vinařství u Českého ráje | Bílá a růžová vína

Rodinné vinařství Jacinových se nachází v Jivině u Mnichova Hradiště a navazuje na historickou vinařskou tradici Českého ráje. První révu vysadili v roce 2012 a od té doby s péčí a úctou k přírodě obhospodařují vinohrad v režimu integrované produkce. Vyrábějí vína z odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Hibernal nebo Rulandské modré, která zrají v nerezových tancích, dubových sudech i betonových vejcích. Jejich práce spojuje tradici s moderním přístupem a každá láhev nese osobní příběh i charakter kraje.

www.vinarstviuceskehoraje.cz

Vinařství Jacina, foto: Pavel Charousek

Pozn.: Ve vinařství Jacina v Jivině u Mnichova Hradiště víno zraje v dřevěných sudech a nerezových tancích, ale také v betonových vejcích (na snímku). Ty se těší stále větší oblibě u vinařů po celém světě. Na víno má pozitivní vliv ovoidní tvar tanku, ve kterém se víno spontánně promíchává, a i materiál, který mimo jiné udržuje stabilní teplotu. Vznikají komplexní, bohatá vína plná chuti.

Dobra – Jana Obročníková | Užitné výrobky z kůže a repliky středověké obuvi a oděvních doplňků

Rodinná firma DOBRA, založená Jaroslavem Klackem Obročníkem v roce 1989, navazuje na sedlářské řemeslo a výrobu historické obuvi. Dnes v ní pokračuje jeho dcera Jana Obročníková, která se specializuje na ručně vyráběnou koženou obuv a doplňky inspirované obdobím raného i vrcholného středověku. V sortimentu najdeme i galanterii pro denní nošení, často zdobenou historickými motivy. Nově se věnuje také konzervování archeologických usní a rozšiřuje své znalosti studiem archeologie.

www.dobraczech.cz

Dlabka Distillery | Ovocné destiláty a likéry z bylin a ovoce

Mladá řemeslná palírna, která vznikla v roce 2020 na prahu Českého ráje, staví na vlastních sadech, moštárně a vášni pro poctivou destilaci. Zdejší sehraný tým vdechuje život ovoci a bylinám a proměňuje je v ovocné pálenky, gin, likéry i připravovanou whisky. Zakládají si na pěstování bez chemie, kvalitních surovinách a precizním řemeslu, které promítají i do každého detailu – od receptury až po etiketu.

www.eshop.dlabka.cz

Klát – medovina z ráje | Med a výrobky ze včelích produktů

Rodinná tradice včelařství sahá až do roku 1867. V současnosti chovají včely v Českém ráji u Jičína i v Krkonoších a navazují tak na generace včelařů. Z původního zaměření na med se postupně vyvinula výroba medových vín, která vznikla na přání přátel milujících med i slavnostní přípitek. Pod značkou Medovina z ráje tak dnes nabízejí přírodní medová vína s výraznou vůní a chutí medu i svíčky z včelího vosku.

www.medovinazraje.cz

Agro Sychrov - bezobalová prodejna, foto: Pavel CharousekAGRO Sychrov | Konzumní mák (semena) a mletý mák vakuovaný

Zemědělská společnost AGRO Sychrov hospodaří v krajině pod zámkem Sychrov od roku 1993 a navazuje na tradici místního družstva. Spojuje tradiční zemědělství s moderním přístupem šetrným k přírodě. V roce 2023 vznikl projekt Kup Si Na Vsi, který proměnil nevyužité prostory v komunitní obchod s vlastními i lokálními produkty, jako je právě mák. AGRO Sychrov klade důraz na kvalitu, poctivé suroviny a osobní přístup ke každému zákazníkovi.

www.kupsinavsi.cz

Petra Kobrlová | Sušené ovocné plátky Malindala

Petra Kobrlová začala vyrábět ovocné plátky inspirována cestou po Velké Británii a vlastní snahou dopřát svým dětem zdravé mlsání. Dnes ručně zpracovává přebytky ovoce z rodinného sadu v Radkyni u Nové Paky. Plátky vznikají pomalým sušením čerstvého pyré při nízké teplotě, díky čemuž si zachovávají RAW kvalitu, chuť i živiny. Výroba probíhá výhradně ručně s důrazem na kvalitu surovin, udržitelnost a radost z poctivé práce.

www.ovocne-platky.cz

INVALA, v.o.s. | Čerstvý pytlík – funkční pytlík na uchování chleba

Sociální podnik Invala provozuje chráněné dílny v Turnově a České Lípě, kde zaměstnává převážně osoby se zdravotním znevýhodněním. Vedle drobné zakázkové výroby vzniká v dílnách také Čerstvý pytlík – praktický a znovupoužitelný obal na pečivo, který pomáhá snižovat spotřebu jednorázových obalů. Výrobek šitý v chráněných dílnách podporuje nejen udržitelnost, ale i smysluplnou práci pro znevýhodněné. Společnost tím propojuje sociální odpovědnost s praktickými ekologickými řešeními pro každodenní život.

www.eshop.invala.cz/cerstvy-pytlik/

TZ/Pavel Charousek