Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kamiony komplikují dopravu na Harrachov, policie je odstavuje. Musí také řídit dopravu na I/10 už od Turnova

18. 03. 2020 | 18:18

AKTUALIZOVÁNO: Kamiony mířící na česko-polský hraniční přechod Harrachov-Jakuszyce komplikují dopravu v Libereckém kraji. Policie kamiony odstavuje podél silnice I/10 a pouští je postupně tak, aby zachovala průjezd městy. Kamiony už stojí i v odstavném pruhu na D10. Řidiči, kteří se snaží kolonu objet po silnici I/14 přes Jablonec nad Nisou, nepochodí, policie veškerou dopravu na Polsko směruje přes Turnov a Železný Brod. ČTK to řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Hraniceharrachov2irma
Foto: Artur Irma

Hraniční přechod v Harrachově na silnici I/10 je jediný, který na 130 kilometrů dlouhé česko-polské hranici v Libereckém kraji zůstal otevřený. Kolona před přechodem se začala prodlužovat už v úterý. "Poláci sice odbavování zrychlili, za hodinu je to ale tak šest až osm kamionů," poznamenal Robovský. V koloně přitom stojí většinou Poláci. Na Harrachov také směřuje víc kamionů než v pondělí, odklánějí je ze sousedního Královéhradeckého kraje, kde kolona k česko-polskému hraničnímu přechodu v Náchodě sahala v podvečer k Jaroměři.

Kamiony na frekventované silnici I/10 výrazně zkomplikovaly i veřejnou dopravu na Harrachov. Autobusy tam neprojedou. "Do Harrachova se lidé dostanou jen vlakem, tam žádné omezení není," řekl ČTK Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji koordinuje. Od dnešních 17:00 proto kraj přidal další autobusy, které cestující vozí z nádraží do města. Jezdit budou až do odvolání.

Polsko v neděli zakázalo vstup cizincům do země a následně zavedlo důsledné kontroly. Na hranici s Českem zůstaly otevřené jen hraniční přechody v Harrachově, Náchodě a Českém Těšíně. Dnes k nim přibyly další tři přechody, které by problémy mohly zmírnit - Královec na Trutnovsku, Mikulovice na Jesenicku a Závada v Petrovicích na Karvinsku. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) doufá, že se podaří vyjednat ještě otevření přechodu na silnici I/35 v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Na dotaz ČTK to řekl po dnešním jednání krizového štábu.

Screen z kamery: FB Silnice LK

Včera byla fronta před přechodem Harrachov-Jakuszyce už desetikilometrová

Více než desetikilometrová kolona se vytvořila před hraničním přechodem do Polska v Harrachově na Semilsku na silnici I/10 už v úterý vpodvečer. Auta stála až ke Kořenovu. Kolona se vytvořila v odpolední špičce v důsledku důkladných kontrol na polské straně. K urychlení odbavení začali čeští policisté dávat řidičům už na české straně formuláře, jejichž vyplnění Polsko vyžaduje. ČTK o tom informoval krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Foto: Artur Irma

Přes česko-německý přechod Petrovice-Lückendorf, který slouží jen cestujícím přes hranice za prací, projelo podle Robovského za pondělí do Česka 350 aut a 700 v opačném směru. Přechod je otevřený od 05:00 do 23:00.

čtk