Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli chráněným živočichům v řece začne rekonstrukce mostu v Semilech až v červnu

20. 03. 2024 | 16:44

Rekonstrukce mostu přes Jizeru v Semilech začne kvůli zvlášť chráněným živočichům v řece až v červnu. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Podle původních plánů měly práce začít v příštím týdnu a po Velikonocích se měl most uzavřít i pro pěší. Stavba, která zahrnuje i demolici současného mostu, začne s dvouměsíčním zpožděním, do konce roku by přesto podle Svitáka měl být nový most průjezdný.

semily mostsemily1
Foto: Artur Irma

Jizera patří mezi nejčistší řeky v republice. Žije v ní také řada chráněných druhů, mezi nimi i vzácná a velmi ohrožená rybka vranka obecná nebo střevle potoční, právě kvůli jejich ochraně mohou práce začít až v červnu. "Je to komplikace, stavbu už ale nejde dál odkládat, v příštím roce se bude dělat průtah a most už musí být hotový," řekla ČTK starostka Semil Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Most v Tyršově ulici je součástí krajské silnice druhé třídy 289, jeho rekonstrukce je společnou akcí Libereckého kraje a města Semily. Je v havarijním stavu, navíc podle starostky nesplňuje parametry pro pěší. "Těžko se tam vyhnou na chodníku dva dospělí, natož dvě maminky s kočárky, proto bude mít jeden chodník téměř čtyři metry a ten druhý tři metry na šířku, od vozovky budou oddělené zábradlím," doplnila starostka. Radnice bude podle ní platit kromě jiného přístupová schodiště, cyklostezku a také veřejné osvětlení.

Podle původních plánů měl být nový most hotový už loni, kraji se ale nedařilo najít dodavatele. Na začátku loňského roku vyhlásil kraj soutěž s maximální přípustnou cenou 74 milionů korun, všechny nabídkové ceny byly ale o 30 procent vyšší. Kraj pak soutěž zopakoval se stejnou cenou, ale dodavatele znovu nenašel, v září proto vypsal soutěž potřetí a maximální cenu zvýšil na 98,4 milionu korun. Dostal šest nabídek, zvítězila Eurovia CS s cenou 80,4 milionu korun.

Stavbaři musí most zbourat a postavit nový, po tu dobu budou auta muset po zhruba 1,4 kilometru dlouhé objízdné trase. "Objížďka bude obdobná jako loni, navíc bude využita i Družstevní ulice, do které bude umožněn vjezd všem nákladním vozidlům," doplnila starostka. Chodcům bude po dobu rekonstrukce sloužit provizorní lávka hned vedle stavby, před zahájením demolice ji vybudují mezi prodejnou Penny v Tyršově ulici a Lidlem na druhé straně řeky.

čtk