Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lomnice nad Popelkou odkoupila v dražbě areál bývalé nemocnice, vzala si na to úvěr

30. 05. 2023 | 15:09

Lomnice nad Popelkou na Semilsku na pomezí Českého ráje a Krkonoš získala v dražbě areál bývalé nemocnice za nejnižší možnou cenu 11,61 milionu korun. Její nákup zaplatí z úvěru, který si kvůli tomu vzala. ČTK to dnes řekl místostarosta Zdeněk Rajm (Nezávislí).

lomnice np Mad Radnice byla postavená ve stylu francouzské novogotiky. Vpravo je vidět pomník Mistra Jana Husa, zdobící stejnojmenné náměstí od roku 1900.
Foto: Mad

Od banky si město půjčí 13 milionů se splatností na pět let a úrokovou sazbou 4,99 procenta. "Je tam poplatek 600.000 korun dražebníkovi a tu nemovitost je nutné zabezpečit, protože tam je částečně otrhaná střešní krytina. Na to použijeme zbytek z toho úvěru," dodal Rajm.

Město získalo areál o rozloze téměř 8700 metrů čtverečních, jemuž dominuje rozlehlá třípodlažní budova. Nemocnice tam fungovala do 90. let minulého století, poté měl areál soukromé vlastníky. "Poslední majitel skončil v insolvenci a ta nemovitost teď šla do exekuční dražby," uvedl místostarosta. V dražbě bylo město nakonec jediným zájemcem. Šlo o takzvaný anglický způsob licitace s možným snižováním vyvolávací ceny na minimálně stanovenou, za kterou ji právě Lomnice získala. Vyvolávací cena byla dvojnásobná, tedy 23,22 milionu korun.

Jedním z důvodů, proč zastupitelé města souhlasili s účastí radnice v této dražbě, byla obava z toho, k čemu by mohl rozsáhlý areál v ulici Obránců míru sloužit. "Aby se nestal předmětem obchodu s chudobou," řekl Rajm. Radnice zatím nemá žádný konkrétní plán, k čemu by mohla bývalá nemocnice sloužit. Její možné využití komplikuje fakt, že potřebuje nákladnou rekonstrukci. "Určitě bude přesahovat 100 milionů korun, což je absolutně nad rámec našich možností. Takže to využití se bude dál řešit. Za mě osobně bych byl rád, kdybychom našli někoho vhodného, komu bychom to mohli prodat," dodal místostarosta.

čtk