Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozhledna Járy Cimrmana v Nouzově na Semilsku se nepyšní výškou, ale hloubkou 

26. 07. 2019 | 17:28

Milovníky recese a génia Járy Cimrmana potěší další z méně známých, ale zajímavých míst Libereckého kraje. Je jím Cimrmanova rozhledna v Nouzově na Semilsku. Vyhlídka je jedinečnou svého druhu nejen v rámci Česka a Evropy, ale dost možná i celého světa: netyčí se k nebesům, naopak, stojí v dolíku. Její výška se tak udává jako záporná: minus 0,15 metru. Je tomu tak proto, že Jára Cimrman údajně trpěl závratěmi a neměl proto výšky rád.

rozhledna cimrmana
Foto: LK

Humor je vzácné koření, v oblasti cestovního ruchu snad ještě vzácnější. S Járou Cimrmanem
a myšlenkami jeho duchovních otců to ale ani jinak nejde. Jsem ráda, že u nás v kraji máme tak významnou památku na jednoho z největších Čechů,“
uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ačkoliv rozhledna neoplývá výškou, rozhled z ní není vůbec špatný, lze zhlédnout poměrně velkou část okolní krajiny s rozvlněnými reliéfy kopců v pozadí. Krom toho je možné si na místě prohlédnout i další recesistické kousky, související s životem a dílem Járy Cimrmana.

K vyzkoušení se nabízí prototyp Cimrmanova dalekohledu, nalézají se zde též pyramida označující střed světa, telefonní budka Luxfon, z níž si lze zavolat, má-li člověk dostatečně silný hlas anebo mobilní telefon a také na sloupu připevněná řídítka bicyklu, do nichž může proudit volitelné množství elektřiny — odkaz na hru Vyděržaj, pioněr z filmu Pelíšky.

K rozhledně se návštěvníci dostanou velice jednoduše: ze Semil vede do Nouzova silnice, opatřená zároveň zeleným turistickým značením. Od autobusové čekárny pak na místo dovede místní značení.

LK/Jan Mikulička