Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech se on-line rozsvítil vánoční strom, stream na facebooku města sledovalo 135 lidí

27. 11. 2021 | 20:02

Koledou "Před Vánoci jeden tejden" zahájilo město Semily slavnostní rozsvícení vánočního stromu, jenž stojí na Riegrově náměstí. Stejně jako loni i letos ho lidé kvůli protiepidemickým opatřením sledovali on-line. Starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily) předvedla vánoční zvyky, skořápkové lodičky a krájení jablek.

jabka
ilustrační foto

Vláda kvůli šíření koronaviru zakázala od pátečních 18:00 adventní trhy a hromadných kulturních akcí se může účastnit maximálně 1000 sedících osob. Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci nejvýše 100 lidí. Řada měst i na severu Čech proto zrušila veškerý vánoční program. Most od pořádání vánočních trhů upustil, vedení města je nahradilo zimními farmářskými trhy, naopak Varnsdorf na Děčínsku trhy i související akce zrušil ještě před vyhlášením nařízení.

Živé vysílání na facebooku města Semily sledovalo 135 lidí, osobně se slavnosti zúčastnilo několik kolemjdoucích. Strom se rozsvítil přesně v 17:00 a nechybělo ani průvodní slovo od starostky. "To je to nejkrásnější. Když si mezi sebou rodiny předávají po generace to, co je na Vánocích krásné. Ne nadarmo se Vánocům říká nejkrásnější svátky v roce," řekla Mlejnková. Občanům popřála ve zdraví prožitý advent a vyjádřila lítost nad současnou situací i nad tím, že se nekoná zahájení adventních trhů tradičně.

Za doprovodu muziky rozsvítí strom v neděli město Frýdlant. Na náměstí T. G. Masaryka bude hrát Žesťový soubor města Plzně a kapela Trifikus. Přístupný bude také betlém na nádvoří radnice. Návštěvníky samospráva prosí o dodržení vládních opatření. S rozsvícením vánočního stromu počítají také Svijany na Liberecku, které se uskuteční na zámku. Součástí budou i nekomentované adventní prohlídky památky. Liberec rozsvítil strom bez slavnosti už ve středu.

čtk