Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech se zítra uskuteční ozvěny polského Mezinárodního filmového festivalu ZOOM – ZBLIŻENIA

29. 07. 2020 | 10:49

Ve čtvrtek 30. července 2020 v podvečer proběhnou v kině Jitřenka ozvěny významného polského festivalu ZOOM – ZBLIŻENIA. V rámci ozvěn festivalu budou v Jitřence uvedeny filmy, které byly oceněny v rámci festivalových soutěží.

SeMily jitrenka v noci
Ilustrační foto

Součástí ozvěn bude i český snímek s názvem Dcera, který získal nominaci Oscara. Kromě něj se diváci mohou těšit na snímky WHY SO SIRIUS (CZ 2018, r. Karel Šindelář), MAELSTROM (NLD 2018, r. Misja Pekel), ACIDRAIN (PL 2019, r. Tomek Popakul), MORNING (CZ 2019, r. Vojtěch Domlátil) a FLEETING AUTUMN (CZ 2018, r. Vojtěch Domlátil). Vstupné na projekce festivalu bude zdarma.

O festivalu ZOOM – ZBLIŻENIA

Mezinárodní filmový festival „ZOOM – ZBLIŻENIA” je jedním z největších a nejpopulárnějších festivalů v oblasti nezávislého filmu v Polsku, jehož letošní ročník se uskutečnil ve dnech 24. 2. 1. 3. v polském městě Jelení Hora. Cílem festivalu je prezentace autorských filmů, které se vyznačují vysokou mírou uměleckého ztvárnění, přinášejících zajímavá a neotřelá témata mladých tvůrců z celého světa. Tato témata jsou poté velmi často diskutována nejen ve filmovém průmyslu, ale také v různých neziskových organizacích. Právě diskuze nad filmy a častá konfrontace témat se samotnými tvůrci je důležitou přidanou hodnotou festivalu. Jeho tvůrci se snaží představit témata z různých úhlů pohledu, bořit zažité stereotypy a dát prostor k vyjádření právě mladým autorům, kteří často pracují nově a neotřele s filmovými žánry i uměleckou formou.

Organizátorem festivalu je Osiedlowy Dom Kultury v Jelení Hoře. Festival je soutěžní a velmi často spolu soupeří úplní amatéři a zaběhlí tvůrci, studenti filmových a uměleckých škol a artových skupin. V rámci partnerství mezi městy Semily a Jelení Hora se jej účastnili i studenti - Semilští filmotoči a členové filmového klubu kina Jitřenka.

Letošní ozvěny se kvůli omezení kultury z důvodu pandemie koronaviru Covid 19 uskutečňují poprvé v letních měsících a přinesou tak velmi originální festivalovou atmosféru," říká Ondřej Šír, vedoucí kina Jitřenka.

Partnerství mezi kinem Jitřenka a Osiedlowym Domem Kultury v Jelelní Hoře trvá od roku 2013. Festival ZOOM je od roku 2017 partnerským festivalem semilského festivalu Fokus Fest. Díky tomuto partnerství se mohly v roce 2018 poprvé uskutečnit filmové dílny inspirované právě filmovým festivalem ZOOM, kterých se účastnili čeští a polští studenti. Výstupy z filmových dílen můžete najít na níže uvedeném odkaze

https://www.youtube.com/channel/UCjx14nQMxeknTfUiiGH6jcw?fbclid=IwAR2G3_bsSo14GC1Zi-iFX-Sl-HTwInI3EWxlGZLEt9SzAMNw6UFRZZT0IJs

Od roku 2017 spolupracují oba festivaly také dramaturgicky. České filmy uvedené na Fokus Festu se objevují na polském ZOOMU, důkazem bylo letošní uvedení filmu Nabarvené ptáče, které se v polské distribuci příliš neobjevovalo, i Fokus Fest má možnost uvést polské filmy, které česká distribuce opomíjí. Důkazem bylo například uvedení nejnavštěvovanějšího polského filmu Klér, který se natáčel v České republice, přesto se ale v českých kinech neobjevil.

"Český festival Fokus Fest se z podzimních dní stěhuje na jaro a jeho konání tak bude navazovat na polský ZOOM," dodává Ondřej Šír. "Dojde tak k ještě významnějšímu dramaturgickému propojení obou festivalů."

TZ/Renata Coufalová