Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

VHS Turnov vypsal dvoumiliardový tendr na provozovatele vodohospodářské sítě na deset let 

14. 01. 2020 | 10:54

Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS Turnov) začalo hledat v soutěži firmu, která bude od roku 2021 provozovat deset let její vodohospodářskou síť na Semilsku a Jablonecku. Jde o zakázku za 2,168 miliardy korun. Nejpozději v červenci chce firma uzavřít smlouvu s vítězem, takový je plán, řekl dnes ČTK ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

vodojem ohrazenice vodojemy
Foto: Mad

Společnost VHS Turnov, tvořená obcemi převážně ze Semilska, zásobuje obyvatele šesti měst a 14 obcí včetně Turnova a Semil. Současnému provozovateli vodárenské sítě, firmě Severočeské vodovody a kanalizace, vyprší koncesní smlouva po deseti letech na konci letošního roku. Po zkušenostech z jiných regionů Hejduk očekává, že by se do vyhlášeného koncesního řízení mohlo přihlásit tři až pět firem. "Soutěž je dvoukolová," uvedl Hejduk. V prvním kole, které skončí 12. února, se budou posuzovat kvalifikační předpoklady. Kdo je splní, postoupí do druhého. "V něm budou mít uchazeči měsíc až měsíc a půl na podání cenové nabídky," dodal ředitel.

Na vypsání koncesního řízení se vodohospodářské sdružení připravovalo tři roky a zvažovalo také, zda vodárenskou síť neprovozovat samo. Nakonec ale podle Hejduka od této varianty ustoupilo. "Nemáme s tím žádnou zkušenost a neumíme, to. Druhá věc je, že by to stálo na vstupních nákladech velké peníze a není jisté, že bychom to dělali levněji než současný provozovatel," dodal.

čtk