Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítězný tým se nemění: Volbě pro Semily se podařilo vyjednat širokou podporu s ANO a Spolu

27. 09. 2022 | 8:24

V Semilech v pondělí v noci dokončili koaliční vyjednávání. Starostce Leně Mlejnkové, která vedla kandidátku vítězné Volby pro Semily, se znovu podařilo vyjednat širokou podporu s ANO a uskupením nezávislých kandidátů Spolu. V zastupitelstvu budou mít silnou většinu 17 z 21 mandátů.

SMmuzeum
archivní foto ze Semil

Navazuje na úspěšnou spolupráci z předchozích čtyř let, která byla městu prospěšná, řekla dnes ČTK Mlejnková.

"Koaliční smlouvu nepodepisujeme, vše jsme stvrdili stejně jako před čtyřmi lety podáním ruky. Je to o důvěře," doplnila Mlejnková. Vítězné Volbě pro Semily zůstane funkce starostky, uvolněným místostarostou bude stejně jako minulé čtyři roky Tomáš Sábl (Volba pro Semily), neuvolněným místostarostou bude lídr kandidátky ANO, poslanec David Pražák. "V radě města budou zástupci všech tří uskupení," dodala. Ustavující zasedání zastupitelstva by podle ní mělo být 24. října.

Voliči letos vybírali v Semilech z pěti kandidátek, do zastupitelstva se dostaly všechny. Vítězné Volbě pro Semily dalo hlas 32 procent voličů a má sedm mandátů, stejně jako druhé ANO. Po třech zastupitelích bude mít uskupení Spolu a také ODS s podporou KDU-ČSL, do zastupitelstva se dostal i jeden zástupce komunistů. Před čtyřmi lety vybírali voliči z osmi kandidátek, uspělo jich tehdy sedm. Široká koalice, kterou se tehdy podařilo vyjednat, měla 18 členů.

Široké zapojení politických stran do práce města považuje Mlejnková za nejlepší. "Funguje to, na malém městě je to o konkrétních lidech," dodala starostka osmitisícového města. V zastupitelstvu stejně jako poslední čtyři roky není zakladatel Volby pro Semily a někdejší starosta, místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Na kandidátce byl poslední, o funkci ve vedení města ani v zastupitelstvu neusiloval. "Já se chci v téhle fázi soustředit na rodinu a knihkupectví," řekl již dříve ČTK Farský.

Před čtyřmi lety hlasovalo pro Volbu pro Semily 32,95 procenta voličů a získala osm mandátů z 21. Druhé ANO mělo čtyři zastupitele, stejně jako uskupení SPOLU, které bylo třetí. Dva zastupitele získala ODS, po jednom mandátu měli komunisté, Společně pro Semily a Piráti. K urnám přišlo 45,73 procenta voličů, letos byla účast o něco nižší, 43,6 procenta.

čtk