Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

20 let mezi elitou: 14. září 2002 se hokejoví Bílí Tygři vůbec poprvé v historii představili v extralize

16. 09. 2022 | 5:43

LIberecký hokej si tento týden připomíná významné výročí. Psala se sobota 14. září 2002. Toto datum je pro liberecký hokej historické - bylo to totiž poprvé, kdy se pod Ještědem odehrálo utkání nejvyšší české hokejové soutěže.

hist
scan dnes už historické fotografie z prvního extraligového zápasu pod Ještědem.

Po vstupu společnosti SYNER do tehdejšího Stadionu Liberec se liberecký hokejový klub posunul na špičku první ligy. Po přejmenování na současný název, Bílí Tygři Liberec, nejprve náš tým dokráčel do finále play-off, o rok později pak v ročníku 2001/02 okusil baráž. A vítězně! Namísto poraženého Kladna čekala Bílé Tygry premiérová sezona mezi českou hokejovou elitou.

A právě 14. září se naši hráči vůbec poprvé představili v extralize, navíc rovnou před domácími fanoušky ve Svijanské aréně. Pod Ještěd dorazil Litvínov, hned na úvod extraligového působení tedy Tygry čekalo severočeské derby. V bílých tygřích dresech tehdy vyjeli na led například Pavel Falta, Angel Krstev, Václav Kočí, ale také třeba Jan Plodek, současný kustod A-týmu, nebo Jiří Kudrna, asistent trenéra Patrika Augusty.

Premiérová trefa nestačila

Premiéra mezi elitou bohužel Tygrům výsledkově nevyšla. Litvínov poslal v první třetině do vedení Martin Ručinský, ještě před koncem prvního dějství to bylo po Prorokově trefě už 0:2. Na další trefu se čekalo až do 3. třetiny, také tentokrát se ale radovali hosté. Teprve tři minuty před koncem zaznamenal první historický gól Bílých Tygrů v extralize Robert Pospíšil, který propálil brankáře Marka Pince. Konečnou podobu výsledku dodal ranou do prázdné branky litvínovský Jiří Šlégr.

Celkem 5 427 skvělých diváků si tak muselo na první vítězství Bílých Tygrů v extralize počkat. Jen o den později už však Tygři slavili, když zvítězili na ledě pražské Slavie 3:1, a následně si připsali také první domácí výhru, když porazili České Budějovice.

Přesto bude vždy v historických pramenech zapsáno 14. září 2002 jako den, kdy se Tygři poprvé představili mezi elitou. Od té doby naše organizace šestkrát ovládla základní část, třikrát slavila vicemistrovské stříbro a v roce 2016 získala Masarykův pohár pro mistry extraligy. Za 20 let v nejvyšší soutěži se Tygři rozhodně zapsali do historických tabulek tučným písmem.

Naváží na své dosavadní úspěchy také v právě startující sezoně 2022/23? Poznáme od něděle 18. září, kdy se hraje úvodní mač této sezony.

www.hcbilitygri.cz