Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

57. derby severu v neděli hostí jablonecká Střelnice, utkání začíná v 16 hodin. Policie ohlásila manévry

25. 09. 2021 | 18:35

 

Severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem má v neděli na pořadu dne už 57. klání. Kdo ovládne tradiční rivalský souboj severu Čech tentokrát? Liberecký rival má za sebou nejhorší start do ligového ročníku ve své historii.

derby19TOP
Foto: archiv

Náš liberecký rival má za sebou nejhorší start do ligového ročníku ve své historii. V šesti prvních ligových kolech získal jediný bod za remízu s Hradcem Králové, vstřelil jedinou branku a krčil se na posledním místě ligové tabulky. Vše korunoval výbuch a vyřazení v domácím poháru s třetiligovými Zbuzany. Následovalo odvolání trenéra Pavla Hoftycha, kterého pod Ještědem nahradil Luboš Kozel. Nový kouč měl reprezentační pauzu na to, aby tým nakopl k lepším zítřkům. Vedení mu k tomu přivedlo i požadované posily, bahrajnského útočníka Júsufa, opavského středopolaře Tiéhiho a sparťanského obránce Plechatého. Navíc v tomto týdnu trenér Kozel přivítal další zvučnou posilu, záložníka a bývalého slovenského reprezentanta Stocha. „Naším cílem je samozřejmě zachovat pro Liberec ligovou příslušnost a posunout se do klidnějších vod. Na tabulku se můžeme začít dívat až někdy v průběhu listopadu a prosince. Potřebujeme co nejdříve získávat body, až pak se můžeme bavit o nějakém způsobu naší hry,“ pravil po převzetí taktovky nad libereckým týmem nový kouč Kozel.

Slovan prošel jako tradičně v létě větší hráčskou obměnou. Odešli Pešek, Mosquera, Sadílek, Jugas, Karafiát, Mara i brankář Nguyen. Výranou posilou se stal zkušený Gebre Selassie, který přišel z německých Brém. Letní posilnění kádru obstarali také příchody českobudějovického středopolaře Mészárose, záložníka Frýdka, a slovenského útočníka Tupty. Letní cíl tehdejšího trenéra Hoftycha, dotírat na ligovou špičku se už odvolanému kouči nepovede.

Naopak pod novým koučem Liberec utržil první čtyři body a začíná tabulkou stoupat. Po reprezentační pauze vedli Kozlovi svěřenci 2:0 v Ďolíčku nad Pardubicemi, skvěle rozehrané utkání ale nakonec do vítězného konce nedotáhli a brali jen bod za remízu 2:2. O posledním víkendu liberečtí doma opět prohrávali s Mladou Boleslaví, tentokrát se jim ale povedlo utkání otočit na 2:1 a mohli se radovat z prvního vítězství v sezoně. „Otočili jsme to spíše silou vůle. Je to pro nás strašně cenné vítězství v naší situaci. Nahrála nám k tomu červená karta Skaláka, pomohli střídající hráči,“ měl radost z prvního tříbodového zisku Kozel, jehož tým se odpoutal od úplného dna ligové tabulky. Trenér Slovanu bude dnes postrádat záložníka Koscelníka, který si odpykává trest za vyloučení v zápase se Zlínem.

Jablonec se ve středu zapojil do tuzemského poháru MOL Cup, v nedalekých Přepeřích zajistil postup prvoligistovi na úkor třetiligového týmu povedenou premiérovou hlavičkou Nešpor. Nyní se Radův tým chystá na prestižní derby souboj, po kterém ho čeká opět Evropská konferenční liga. „Je to pro nás důležitý zápas, umocněný tím, že je to derby. Týmy jsou kousek od sebe, znají se navzájem. Liberec má nového trenéra, z posledních dvou zápasů udělal čtyři body. Porazili silnou Mladou Boleslav, remizovali 2:2 s Pardubicemi. Takže nějaký impulz tam určitě přišel. Navíc přišli někteří noví hráči, naposledy teď Stoch. My bychom chtěli doma vyhrát, i když derby jsou vždy složitá. Bývají vyhecovaná, emotivní. Doufám, že to proběhne tak, jak by derby mělo proběhnout,“ říká před nedělním 57. derby trenér Jablonce Petr Rada.

Foto: www.fkjablonec.cz

Podještědské derby napíše v neděli už 57. pokračování. Jablonec má v dosavadní bilanci ještě co dohánět, z dosud odehraných zápasů jich totiž vyhrál 15 a náš soupeř 25, v dalších 16 duelech se body dělily. Loni jsme však obě derby zvládli vítězně, U Nisy jsme vyhráli 3:1 a v jarní odvetě na Střelnici 2:1. Kdo se stane králem severu v neděli navečer?

www.fkjablonec.cz

Policisté jsou připraveni v souvislosti s nedělním fotbalovým utkáním chránit bezpečnost a veřejný pořádek

V neděli 26. září 2021 se uskuteční v Jablonci nad Nisou fotbalové utkání FORTUNA ligy, mezi celky FK Jablonec a FC Slovan Liberec.  Utkání bude zahájeno v 16:00 hodin.
Vzhledem k tomu, že fotbalové utkání bylo policisty vyhodnoceno jako rizikové, budou potřebné policejní síly dohlížet a monitorovat dění jak před zahájen utkání, v jeho průběhu, tak i po jeho ukončení.

Na dopravní obslužnost, ale i na zajištění veřejného pořádku budou dohlížet policisté z dopravní a pořádkové služby Územního odboru Jablonec nad Nisou, ale také jednotky z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Situaci budou monitorovat kriminalisté, připraveni budou psovodi či členové antikonfliktního týmu. V případě vážného narušení veřejného pořádku budou připraveni také policisté pořádkových jednotek.

Žádáme všechny návštěvníky uvedeného utkání, kteří do místa jeho konání přijedou motorovými vozidly, aby s nimi parkovali na místech k tomu určených a respektovali dopravní značení o zákazech stání i zastavení a zároveň, aby respektovali pokyny policistů. 

Dále upozorňujeme všechny občany na dočasnou úpravu dopravního značení v ulicích Vrkoslavická a U Stadionu, která budou platit již před zahájením samotného utkání, v jeho průběhu i bezprostředně po jeho ukončení. Z důvodu zajištění nerušeného průběhu celé akce žádáme všechny občany, kterých se tato opatření dotknou, aby je respektovali a dbali pokynů členů pořadatelské služby, kteří budou na místech přítomni.

PČR/Vojtěch Robovský