Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Běh je závislost a láska, říká česká ultramaratonová rekordmanka Radka Churaňová. Trénuje na Spartathlon

02. 08. 2019 | 8:06

Radka Churaňová za pouhých 24 hodin uběhla 251,498 kilometru, čímž vytvořila nový český rekord. Dvaačtyřicetiletá ultramaratonkyně a česká rekordmanka, matka 11leté slečny a devítiletého kluka, si občas vyběhne i na Ještěd, nechybí na startu cyklistické série Kolo pro život a do práce chodí do fitka pražského obchodního centra Krakov. To ještě tento týden patřilo do portfolia libereckého Syneru.

radkaChuranova
Foto z FB Radky Churaňové

„Mám práci snů,“ netají spokojenost Radka Churaňová s tím, že bydlí opodál místa zaměstnání a neztrácí tudíž čas ani energii dojížděním. Na recepci fitness centra pracuje osm hodin, čímž může dobře plánovat trénink, a za bonus považuje fakt, že si ve fitku může zacvičit pokaždé, když má chuť a není ve službě. Ve fitness Centra Krakov pracuje od jeho otevření.

Radka dokáže ve vytrvalostních závodech běžně porážet muže, je držitelkou rekordu na 100 kilometrů a běžně vítězí ve čtyřiadvacetihodinovkách. Závodí a zpravidla vítězí po celé republice. Nyní se připravuje na Spartathlon, závod v Řecku, kdy borci běží mezi Athénami a Spartou, tedy tou, o které jsme se učili v dějepise. Trasa měří 246 kilometrů a borci mají na zdolání trati časový limit. „Závod se koná v září, tak ladím formu,“ říká skromně žena, která běhá celý život.

Prozradila to v rozhovoru s Deníkem N:

„Dá se říct, že běhám celý život. Ale jsou to dva roky, kdy jsem si řekla, že zkusím běhat dálkové závody. Abych zjistila, co to obnáší, protože pro mě byly takto dlouhé trati do té doby rovněž nepochopitelné – jak může někdo takovou nálož uběhnout? Před dvěma lety jsem se začala připravovat na stokilometrový závod.

Co vás motivovalo k tomu, abyste začala běhat závody dlouhé stovky kilometrů?

Nejvíce mě motivoval můj nynější trenér Radek Brunner, který je jedním z nejlepších českých ultramaratonců. Dal mi ten impuls a výzvu, protože mi řekl, že mě připraví tak, že budu mistryní republiky. Jakmile mám nějakou výzvu, jdu za ní. Nakonec se mu to i podařilo, protože po pěti měsících přípravy jsem se stala mistryní republiky na 100 kilometrů.

Jak se trénuje na závod dlouhý 100 kilometrů?

Možná je tam více kilometráže, ale je to opravdu podobné jako trénink na maraton. Měla jsem představu, že jakmile začnu trénovat na ultramaraton, budu muset běhat ohromné porce kilometrů, že budu běhat 50–60 kilometrů denně. Ale musím přiznat, že ani před tou čtyřiadvacetihodinovkou (minulý víkend na Kladně, kde uběhla 251,498 km, více dal jediný muž – pozn. aut.) jsem neměla žádný dlouhý běh. Maximální délka byla čtyřicet kilometrů. Pro mě to bylo taky nepředstavitelné, že se to dá zaběhnout, aniž bych v tréninku běhala obrovské porce kilometrů.

Pokud dobře počítám, měla jste tempo zhruba 5:40 na kilometr?

Ještě jsem to nepočítala, ale myslím si, že to bylo spíš k šesti minutám…

Foto z FB Radky Churaňové

Radka Churaňová je nebývale skromná, byť už dokázala téměř zázrak. Borkyně s velkým B. Jednu z podmínek účasti na Spartathlonu, totiž, že žena musí uběhnout minimálně 170 km v závodě na 24 hodin, splnila s velkým přehledem.

Spartathlon je ultramaratonský závod o délce 246 kilometrů. Od roku 1983 se vždy v září běhá v Řecku mezi Aténami a Spartou. Koná se na počest běžce Feidippida, aténského posla. Ten je znám především jako běžec nesoucí zprávu o vítězství Atéňanů nad Peršany z Marathónu do asi 40 km vzdálených Atén, kde údajně po vyčerpávajícím běhu zemřel. Historik Hérodotos, který žil v 5. století př. n. l., tedy nedlouho po bitvě u Marathónu, se však o této události nezmiňuje.

Píše naopak o tom, že Feidippides byl v roce 490 př. n. l. vyslán do Sparty, aby její obyvatele požádal o pomoc v bojích s Peršany. Feidippides podle něj dorazil do Sparty den poté, co opustil Atény. Na základě tohoto tvrzení se do Řecka v roce 1982 vydalo pět příslušníků britské Royal Air Force, aby prozkoumali, zda je možné za den a půl tuto trasu o délce téměř 250 km zvládnout. Třem z nich se to podařilo v časech mezi 34 a 39 hodinami. Následujícího roku se konal první Spartathlon.

Ženský rekord drží od roku 2014 maďarská atletka Szilvia Lubics výkonem 26 hodin a 53 minut. Zatím… Na startu letos bude Radka Churaňová, pro kterou nejsou stovky uběhnutých kilometrů opravdu žádný problém.

S využitím části rozhovoru z Deníku N Alena Roubalová